Otvoreno pismo ženama

Drage žene,

unaprijed se ispričavam ako ću koju od vas ovim putem povrijediti ili razljutiti, ali to i jest moja današnja namjera. Tko prizna, pola mu se prašta, zar ne? Ili mu se pola doda, kako god želite.

Vjerujem da većina nas teži toj nekoj ravnopravnosti, poštovanju, rastu i svemu što dolazi s tim u paketu. A što radimo? Potkopavamo jedna drugu, vrijeđamo i mrzimo svaku koja je po bilo čemu bolja od nas, uspoređujemo se, natječemo se jedna s drugom – koja će se bolje našminkati, koja će imati bolju odjeću, koja će imati boljeg muškarca; sve je postalo natjecanje i to, ruku na srce, oko više manje nepotrebnih stvari.

Zaista mislite da je to način? Zaista mislite da će nas muškarci poštovati više ako se ne možemo ni međusobno poštovati?

Neki baner

Ne potkopavaju nas muškarci, potkopavamo se same.

Svakodnevno. Ponašamo se kao da će nam otpasti jezik ukoliko pohvalimo ili uputimo kompliment drugoj ženi. Ponašamo se kao da će nam otpasti ruka ukoliko je pružimo drugoj ženi, kao da će naš plamen biti manje sjajan ukoliko pružimo podršku. A većinu vremena samo tražimo razloge zbog kojih se možemo mrziti još više…

Dat’ ću vam primjer i to jedan od meni najdražih primjera ženske besmislenosti ikad.

U vezi si s dečkom, nazovimo ga Ivan. E sad, Ivan si pronađe ljubavnicu – neka se zove Maja. Koga ćeš okriviti? Ivana ili Maju? Maju, naravno, nema ona što tražiti kod tvog voljenog Ivana. Ivan je samo naivna dobričina koju je Maja smotala oko malog prsta, je l’ da? Da, sigurno ga je prisilila na sve i sigurno mu je jako smetalo. Jadničak nije mogao izvaditi k*rac iz nje. Moram li uopće nastavljati? Uostalom, kome bi moralo biti više stalo do tebe? Ivanu koji je s tobom u vezi i koji te kao voli ili Maji koja te ni ne poznaje? Po čemu točno je Maja više kriva od Ivana? Pa čak i ako ti je Maja najbolja prijateljica, nije jedini krivac u cijeloj priči i nije ništa više kriva nego Ivan.

Otvoreno pismo ženama

To je situacija u kojoj volimo okriviti drugu ženu iako ne bismo trebale, a postoje i situacije u kojima volimo okriviti muškarce, a opet… Nisu nam baš sve krivi. Znate onu – svi muškarci su idioti. Zašto? Ne znam, idioti su. Nemoj me ispitivati gluposti, idioti su. U redu, neki jesu, s nekima od njih si možda bila i u vezi; ali nisi li ti ta koja ga je izabrala za svog dečka i svjesno gutala njegova sr*nja ili je to još jedan slučaj u kojem je netko nekog prisiljavao na nešto? Ljubav je slijepa? Nije, ljudi su. Nisi ti kriva što se samo idioti lijepe na tebe? Kako nisi? Privlačiš to što jesi. Nemojte se sad previše ljutiti, prije sam i sama privlačila idiote. Sad sam malo povisila standarde i postala malo bolja, drugačija osoba; preporučam svima.

Zatim, drage moje žene, u seriji ‘Klika’ je ovo odlično rečeno pa ću ih samo citirati: „Žene čine 51% populacije. K*je imaju većinu. Pozdravite tu većinu, a zatim joj recite zbogom jer je to jedina većina koju imate. Žene čine 29% parlamenta, 22% sveučilišnih profesora, 10% direktora. Mi nismo tamo. Dakle, gdje je problem? Naše mame i bake su ga riješile boreći se za ženska prava, nisu li? 

Seksizam? Je li to problem? Nije. Seksizam je problem u zemljama trećeg svijeta.

Ovdje je problem, drage moje, u vama. Vi ste te koje stenju na Tumblr-u. Vi ste te koje ste iz sebe napravile žrtvu u svakom uredu. Vi ste te koje stalno pričate o razlikama u plaćama umjesto da radite i gradite svoju karijeru. U vama je problem.

Feminizam je inficiran dezinformacijama, a biti uvrijeđen nam je postala opsesija.“

Naravno da nam je postala opsesija, kako bismo inače pronalazile razloge da okrivimo sve osim sebe samih?! Krive su nam druge žene, krivi su nam muškarci, kriv nam je svatko tko nas krivo pogleda, a zašto? Jer je tako lakše? Je, lakše je, ali samo trenutno.

Prestanite se ponašati kao žrtve samo zato što ste se, eto, slučajno rodile s vaginom. Prestanite biti ogorčene nad uspjehom druge žene; pridružite joj se, surađujte, budite potpora jer zajedno smo jače.

I naravno, znam da ima izuzetaka, znam da ima žena koje su to već odavno shvatile i počele živjeti život prema svojim pravilima, ali za njih sam sigurna da se neće uvrijediti ovim tekstom. No, ukoliko se jeste uvrijedile, zapitajte se zašto.

S ljubavlju,

Nina

Neki baner