Pelargonija – Kraljica balkona

Nije novost da mnogi obožavaju pelargonije, a ova biljka koja cvate u prekrasnim bojama I ove će tople sezone dominirati našim balkonima i terasama.

Povijest Pelargonije

Vjerojatno nema vrta ili balkona na kojem se svake godine ne nađe posađena barem jedna pelargonija, điran ili muškatla, što su sinonimi koji se u različitim dijelovima Hrvatske naziva ova ljetna cvjetnica koju mnogi obožavaju. Pelargonije su odavno hit u srednjoj Europi I rado su viđena dekoracija na balkonima i terasama u gradu, ali i na selu.

Zbog dugotrajne ljetne cvatnje i iznimne otpornosti na jako sunce ova je vrsta favorit među ljetnim cvijećem. Pripada porodici Geraniaceae, a potječe iz Južne Afrike, odakle je u 18.stoljeću prenesena u Europu.

Sadnja pelargonije

Od tada se stalnim oplemenjivanjem dobivaju brojne nove sorte. Iako uspijevaju na svakoj vrsti tla idealna je sadnja na pjeskovito – ilovastom na potpuno osunčanom mjestu iako će dobro uspijevati i u laganoj sjeni.

Na otvorenom se sada kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva – u priobalju već u travnju, a u kontinentalnim područjima u svibnju.

Neki baner
pelargonija

Foto: Canva

Tijekom rasta nužno im je osigurati svakodnevno zalijevanje i tjedno prihranjivanje tekućim gnojivima za cvjetnice. Redovitim otkidanjem ocvalih cvjetova pospješuje se cvatnja koja se protegne od svibnja do kraja listopada, a ponekad i dulje.

O pelargonijama:

  • Potječu iz Južne Afrike
  • Donesene su u Europu početkom 18.stoljeća
  • Postoje zonalne ili obične, viseće, engleske, mirisne i egzotične
  • Često ih nazivaju geranij, što je pogrešno, a s tim su biljkama u bliskom srodstvu
  • Cvatu od proljeća do rane zime
  • Ne vole biti natopljene vodom, pa višak vode mora moći otjecati.
Neki baner