Poduzetnička trubica: Jurica poželio podići kredit

Jurica je već duboko ogrezao u poduzetničke vode i sada se batrga u balkanskom poslovnom svjetonazoru.

Traži kredit, traži radnike, traži robu, pa traži majstora za stari kombi kojim prevozi materijal, uglavnom ima sto problema koji mu izazivaju osjećaj da je vrlo zaposlen.

Kad sjedne s pajdašima na kavu, mirne duše se može žaliti da je umoran, prezaposlen i pun problema, što na domaćem poduzetničkom jeziku znači da si full uspješan. To što te probleme poduzetnik stvara sam sebi, nije pristojno reći na glas.

Banke nisu zainteresirane za kreditiranje, zato što je Juričino poslovanje šupljikavo. U poslovnim knjigama stoji da je Jurica potegnuo lovu iz svoje firme, da je kupio osobni auto koji mu za djelatnost kojom se bavi nije neophodan i da mu je promet pao u odnosu na prošlu godinu.

Jurici se čini da je njegova firma sasvim ok i ne razumije zašto ga banke listom odbijaju, a banci se čini da je njegovo poslovanje nesigurno i rizično.

Neki baner

– Ajde mi reci što se to njima ne sviđa?

– Njima se ne sviđaju tvoji poslovni rezultati, a meni se ne sviđaš ti!

– Budi ozbiljna!

– Ok, hajdemo redom! Prvo, ti duguješ svojoj firmi novac, a banka to vidi u brutto bilanci. To znači da firma nema dovoljno novaca da podmiruje svoje obaveze, zato što si ti potrošio njen novac za svoje privatne potrebe. To se banci ne sviđa, a ni meni. Drugo, u brutto bilanci piše da imaš obavezu prema leasingu za osobni auto. To im se isto ne sviđa, jer smatraju da ti osobni auto nije prijeko potreban za djelatnost kojom se baviš. Da plaćaš leasing za kombi, bio bi im puno simpatičniji. Treća, duguješ državi za porez i doprinose, a to im se tek jako ne sviđa, jer ako te porezna blokira nećeš im moći plaćati rate za kredit koji tražiš.

– Pa nisu normalni! Jel’ nije njihov posao da posuđuju novac i ubiru kamate?

– Možda da, ali oni pritom ne žele puno riskirati! Žele raditi s poduzetnicima koji su ozbiljni i financijski stabilni.

– Pa takvi ne trebaju kredit!

– Nije točno! Takvi traže kredit za proširenje posla, za podizanje kvalitete usluga, za neki stroj ili za veći i bolje opremljen radni prostor…oni imaju dovoljno novaca za svoje poslovanje, ali traže financijsku injekciju banke za nove projekte ili proširenje posla. Ti tražiš od banke novac da podmiriš dugove koji su nastali zato što previše novca trošiš nenamjenski.

Jurica poželio podići kredit,    Jurica upoznaje čari poreza

– Kako banka zna na što ja točno trošim?

– Znaš ti što je brutto bilanca?

– Ne!

– Hm, vidiš trebao bi znati!

– To mene ne zanima, imam za to Blankicu koja to sve tamo napravi što treba.

– Ok, ali Blankica je računovođa, pretpostavljam da nije mađioničar?!

– Pa da! Plaćam nju, jer se ja u to ne razumijem.

– Tvoja Blankica je u poslovnom lancu poslije tebe i to je problem. Ti odeš na ljetovanje i poslovnom karticom platiš hotel. Kad račun dođe do Blankice, ona ga mora knjižiti, a štetu si već prije ti učinio.

– Ti stalno mene kriviš za sve, a svima je teško, svi kukaju, država je nezasitna, radnici isto, ali kod tebe samo ja ne valjam!

– Realno si poslovno destruktivan i zato ne valjaš! Paušalno, na druženjima svi tvoji frendovi kukaju i to je dio našeg folklora. Kad nije paušalno i kad nismo na pivi, onda oni koji se ozbiljno i odgovorno odnose prema svojoj firmi, ne rade gluposti, ne potkradaju vlastito poslovanje, ne financiraju ljubavnice iz poslovanja i ne troše novac koji nisu zaradili.

– Znaš, ti si baš jezičava!

– Tražio si me pomoć! Pomoći nekome znači biti iskren i direktan.

– Ti znači misliš da neću dobiti kredit!

– Ne znam, ali mislim da ti kredit i ako ga dobiješ, neće dugoročno pomoći, nego će te još dublje gurnuti u ponor.

– A što da onda radim?!

– Pa, prestani trošiti firmin novac za privatne potrebe! Jednostavno prestani i vrlo brzo ćeš utvrditi da li je tvoje poslovanje moguće oporaviti ili je to neisplativo.

Neki baner