Posveta mojoj, tvojoj i njenoj Yoni!

U patrijarhalnoj kulturi te uče da se sramiš svoje Yoni, da ne govoriš o njoj, da je zatomiš duboko u sebi i da je blokiraš. Kao da ne postoji, jer ako je slobodna, sude ti da si prljava i promiskuitetna. Kroz stoljeća smo im vjerovale, duboko u sebe usadile sramotu i krivnju za našu ženskost. Zamijenile smo je nekim drugim alternativama – kozmetikom i jakom estetikom. Dok je prava, istinska i autentična Yoni ostala skrivena, uspavana na stotine godine.

Njena moć

Yoni je izraz koji se koristi u hinduizmu, budizmu i tantričkoj kulturi za označavanje ženskih genitalija, koje predstavljaju, prema njihovim vjerovanjima božansku prokreativnu energiju. Simbolizira kreativnu moć svemira i često se povezuje s božicom Shakti. Božica Shakti središnja je figura u hinduizmu, posebice u tradiciji Shakta.

Ona je božanska ženska energija i često se prikazuje kao supruga Gospodina Shive. Shakti se smatra iskonskom kozmičkom energijom i izvorom stvaranja, očuvanja i uništenja u svemiru.

Obožavana je u raznim oblicima, uključujući Parvati, Durgu, Kali i mnoge druge, od kojih svaki predstavlja različite aspekte njezine moći. U umjetničkim prikazima, Shakti je prikazana s više ruku, od kojih svaka drži simbolične predmete koji predstavljaju njezine različite moći i atribute.

Često je prikazivana kako jaše lava ili tigra, što simbolizira njezinu snagu i neustrašivost. Poklonici Shakti vjeruju da obožavanjem nje mogu postići duhovno oslobođenje i ispunjenje. Njezino štovanje duboko je ukorijenjeno u hinduističke rituale, festivale i duhovne prakse diljem Indije i šire.

Neki baner

Drevne matrijarhalne kulture su duboko poštovale sve procese koje se događaju u ženskom tijelu, menstruaciju, trudnoću, dojenje, menopauzu. Kasnije su nas ugnjetavali da se svega toga zastidimo.

Yoni

Photo by Daiga Ellaby

Briga i nježnost

Sve to dovelo je do velike bolesti koju majka Zemlja osjeti. Svaka zapostavljena, silovana, ubijena žena novi je rak rana za našu prirodu. Zato se poziva na iscijeljene drevnih rana kako bi ponovno probudile našu Yoni i izdigle je kao našu snagu i moć. Yoni je izvor, suština, korijen.

Ona daje život i zaslužuje duboku ispriku zbog omalovažavanja, ponižavanja i zlostavljanja. Koliko puta smo gaslajtovale njenu energiju i išle konta sebe? Sada je vrijeme da se uzemljimo i ponovno rehabilitiramo svu snagu i energiju koja dolazi iz moje, tvoje i njene Yoni. 

To možemo napraviti na brojne načina kao što je učenje o našim ženskim  hormonima i briga za zdravlje štitnjače i reproduktivnih organa. No zdravstvena preventiva nije dovoljna ako ne znamo otključati naše blokade. Stoga je neophodno prepuštanje kontrole i iscjeljivanje straha. Zbog čega se bojiš? Što te šokira i nervira? Što te najviše plaši i užasava?

Yoni

Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦

Harmonija poslije patnje

Kroz osvještavanje i iscjeljivanje događaja iz života kada si doživjela traumu ide iscjeljivanje vlastitog osjećaja vrijednosti, zatim balans energetskih centara te postavljanja granica u odnosu prema drugima. Ide se polako, nježno i strpljivo. Zato što su te drugi tretirali grubo. Zato što si ti sama vodila utrke sama sa sobom i naporom.

Oprosti joj, oprosti sebi za zapostavljanje. Oprosti što nisi dovoljno slušala njene potrebe i želje i stavljala tuđe ispred vlastitih. Oprosti sebi jer nisi išla redovito na preglede. Prošle ste i prošle smo zajedno mnogo toga. U grču suza, strepnje, boli i patnje.

Vrijeme je da ona slobodno diše i da napokon dočeka svoju krunu. Na kraju damo obećanje Yoni da ćemo postupati u duhu intuicije i staloženo djelovati ti i tvoja Yoni, ja i moja Yoni i ona i njena Yoni.

Neki baner