Pretraživačka moja prošlosti, oprosti mi

Znamo mi negdje u glavi da ostavljamo tragove po Internetu, ali toliko ga koristimo da je razmišljati o zacrtanim putanjama pretraživanja samo gubitak vremena.

Tragovi nam ostaju upisani  kao što su bezbrojarde koraka na kolodvorima, dok ih netko ne pobriše. Kad će se brisati? Koga briga! To je mjesto po kojem se mora proći! Cilj je zapravo nešto drugo i jedino njega vidimo.

Tragajući po stazama Interneta i uspješno dolazeći do potrebnog blaga na istom, stekli smo povjerenje i naviku jer u većini traganja dolazimo do potrebnog. Zbog povjerenja smo opušteniji, a navika se brzo stvori kad je u pitanju nešto korisno.

Tražilice kao trajne arhive naših misli

Pretražujemo sve, ali doslovno sve. U tražilicu unosimo ono što mislimo, a ne usudimo se često reći naglas. Pretražujemo pojmove koje bi nekome šapnuli ili koje bi rekli samo osobi od povjerenja uz upozorenje da traženi pojam zadrži u tajnosti.

Naše tražilice postaju ogledala naših misli, a na sreću misli se ne mogu čitati. Dodajemo im malo i sjaja, ali i prljavštine, ovisno o tome što već pretražujemo. Pst, neće tražilica nikome reći ako znamo s njome.

Neki baner

U tražilicu ne upisujemo pojmove oprezno kao detektivi i ne biramo rezultate pažljivo kao kirurzi tvorbe koje izbacuju. S tražilice uzimamo kao iz košare na rasprodaji. Grabimo, kopiramo, lijepimo, označavamo, spremamo, dijelimo, preuređujemo, iskorištavamo kako možemo. I sve se to negdje bilježi!

History

Kad bi uzeli malo vremena i provjerili povijest tražilice nerijetko bi se mogli sami sebi čuditi, nasmijati, a možda i posramiti se. Sretni smo što tražilica radi nama u korist, a ne protiv nas, ipak mogli bismo malo počistiti povijest traženja. Za svaki slučaj.

Odlazimo na wc školjku i pustimo vodu. Ne želimo ostavljati tragove nekome tko će koristiti wc školjku nakon nas. Tragamo tražilicama i zagađujemo povijest pretraživanja. I ne sjetimo se baš pobrisati za sobom. Dobro je počistiti za sobom, neće oduzeti puno vremena, a korisnici nakon nas neće imati uvid u naše obaveze, potrebe i misli. J

Neki baner