Prevara…

Čuli ste i Vi vjerovatno da muškarci više varaju, više vole sex i takve stvari?! Pa dobro, u ovom prvom vjerovatno ima istine. A drugo, hmmm. Pitanje je samo koliko žene žele priznati svoju privrženost sexu, novotarijama u vezi, istraživanju vlastitog tijela, strasti. Nije ni čudno, s obzirom da se žena koja prizna da voli sex u društvu etiketira kao osoba niskog morala, a muškarac kao macho man. I nije to samo kod nas, to je tako svugdje. A teško da su nam tu etiketu prikačili muškarci. Mada bi svi oni svoju sestru i ženu čuvali pod zlatnim katancem, a sa svim ostalim bi rado pogužvali posteljinu. Mada mislim da žena kada želi biti zla, ona je zla mnogo više nego muškarac. Ali šta to žene tjera na prevaru? Da li prevara, uopće, ima opravdanje? Koliko su za to krivi muškarci? Da li su ženske prevare rezultat emotivne ili sexualne prirode? Muškarci vole da se pohvale svojim drugovima novim sexualnim iskustvom, dok žene to čuvaju za sebe, pa možda zato imaju etiketu “prevaranata”. Ne mora biti istina, niti se moramo složiti, ali stvorila bih neki redosljed koji žene tjera da prevare svog partnera.

Emocionalana praznina je svakako jedan od razloga ženske prevare. Često se u dugim vezama izgubi ona početna nit, izgubi se strast, emocionalana bliskost. A žene su privržene emocijama, one će krenuti za njima, ako partner nije u stanju da im ih pruži. Nekad u drugoj osobi neće ni tražiti emociju, samo osjećaj poželjnosti. Ali ni to uvijek nije slučaj, jer znam dosta žena koje će radije biti u nesrećnoj vezi, jer ih ispunjava emocijama, makar i nesrećnim, nego njihov potpuni nedostatak.

Želja za pažnjom je ono što je duboko usađeno u žensku psihu. Svaka žena voli pažnju i voli znati da je predmetom nečije žudnje. Ako njen muškarac radije bira pivo s prijateljima ili fudbalsku utakmicu nego njeno društvo ona će se osjećati nepoželjnom. A ruku na srce, koga to još ne privlači i ne uzbuđuje pažnja suprotnog pola?! Teško će joj biti odoljeti ako “naleti” na muškarca koji je odjednom spreman saslušati njene misli i mašte, muškarca koji pokazuje da ga cijela njena pojava zanima i uzbuđuje. To je često vraća na sami početak njene veze s partnerom.

Usamljenost je jako pogubna za veze, svejedno ko je osjeća, žena ili muškarac. Stalno neki poslovi, neke druge aktivnosti otjerat će ženu da potraži lijek za nju negdje drugo. Ili s nekim drugim.

Neki baner

water-1703257_960_720

Rutina je po meni najgori neprijetelj svake veze, da li ona bila u cijelokupnom zajedničkom životu ili samo sexu. Posao, kuća, djeca, briga za muža, rani odlazak u krevet, jer sutra je novi dan, će dovesti do jednog monotonog odnosa koji će prije ili kasnije morati da “pukne”. Onda je, vjerujte dovoljan i samo jedan osmjeh šarmantnog prolaznika ili pogled od glave do pete dečka u redu na kasi na misao o prevari.  Ne dozvolite da vam veza postane rutina. U sexu uvijek istražujete, jer on je jako bitan dio jednog odnosa. Ako ne štima on, neće štimati ni veza, vrlo vjerovatno. Jer, jebo sex kad postane rutina.

Neće mnogo žena priznati da je počinilo prevaru zbog sexa, drugačijeg, strastvenijeg, “divljijeg”, dugotrajnijeg, predigre i pažnje koja joj se ne poklanja. Ali vjerujte, učinit će je. A i same žene mogu da promjenu tok sexa, mogu da razgovaraju sa partnerom o tome šta ih uzbuđuje, šta vole, a šta ne, da i same istražuju svoje tijelo da bi mu mogle pomoći. S muškarcima je to mnogo lakše, imaju manje erogenih zona. 🙂 ili griješim 🙂

Romantika, koliko se god činilo ofucanim, je ono o čemu većina žena sanja. Piknik u prirodi sa strastvenim poljupcima i rukom ispod majice koja kruži gore – dolje, a nebo iznad kao da pokazuje moć samo zbog njih, ostali ne postoje, vrijeme ne postoji. Jer, stvarni život je nerijetko dosadan, želja za postojanjem predivnih, suncem okupanih polja i zelenih šuma u koje ih odvodi njihov princ su prisutni u ženskoj mašti. Teško se mire s činjenicom da to ne postoji. Ne mora to biti svakodnevnica, ali trenuci privedeni u dvoje dok napolju žubori potočić i pjevaju ptice zna ispuniti vezu i vratiti emocije koje počinju da blijede.

Ali svakako sve ovo što sam nabrojala ne može i ne smije biti razlog za prevaru. Prije svega razgovor. Ako ne kažemo ono što nas ustvari muči nećemo riješiti problem. Razgovor je glavni stub svakog odnosa i bez njega niti jedna veze neće funkcionirati. Ako muškarci posvete malo više pažnje na slušanje žene i njenih snova mnoge od prevara će uspjeti spriječiti. Ne sve, naravno. Ali bilo kako bilo, prevara je nepošten čin, s bilo čije strane da dolazila i nema opravdanje.

Ramiza Tibo

[email protected]

 

 

Neki baner