Prijedlog za ljetno čitanje: Rebecca Miller – Tajni životi Pippe Lee

Foto: Instagram

Lutajući za laganim, ljetnim štivom, negdje na zabačenim policama knjižnice naišla sam na ovaj prvi roman Rebecce Miller po kojemu je 2009. snimljen istoimeni film, koji također namjeravam pogledati jer me roman zaista oduševio.

Prijedlog za ljetno čitanje: Rebecca Miller - Tajni životi Pippe Lee

U samom uvodu, Pippa Lee i njezin trideset godina stariji muž, Herbert Lee odlaze živjeti u umirovljeničku zajednicu, maleni gradić koji ima sve za uživanje u umirovljeničkim danima. Međutim, Pippa uskoro otkriva šokantnu spoznaju – počinje mjesečariti, pušiti cigarete i voziti auto u snu.

Pritom se počinje prisjećati svoje prošlosti, burnog djetinjstva i toksičnog odnosa s vlastitom majkom, zatim događaja koji su prethodili njezinom odnosu s Herbom te odnosa s vlastitom djecom, uzornim sinom Benom i buntovnom kćeri Grace.

Neki baner

Radnja odvodi čitatelja u sva razdoblja Pippinog života, od ranog djetinjstva pa sve do sadašnjosti, stvarajući sliku o ženi koja ipak nije tako savršeno sretna ishodom vlastitog života. Priča postaje zanimljivija kada se uplete i Chris, neshvaćeni sin Pippine susjede.

Ako tražite ljetno štivo a istovremeno razmišljate o vlastitim izborima iz prošlosti, možda vas ova knjiga uspije poistovjetiti s Pippom, u svakom slučaju nećete pogriješiti ni ako samo želite odmor od užurbane svakodnevice, knjiga Tajni životi Pippe Lee će vam taj odmor svakako priuštiti.

Dodatno o knjizi:

“Tajni životi Pippe Lee” prvi je roman Rebecce Miller, a prema njemu sniman je i film s Robin Wright Penn, Julianne Moore, Keanuom Reevesom i Winonom Ryder u glavnim ulogama.

Blaga, nesebična, inteligentna i lijepa Pippa, supruga strastvena izdavača i majka dvoje djece živi savršen, sređen i emocionalno uravnotežen život. Kada odlazi s trideset godina starijim mužem u novi stan u umirovljeničkoj zajednici, počinje se raslojavati i prisjeća se svoje burne prošlosti koju ni s kim nije podijelila – prisjeća se bivših ljubavi, burna života u New Yorku, nedorečena odnosa s majkom… I dok Pippa mjesečari po svome prošlome životu, njezin je savršeni sadašnji život poljuljan…

O autorici:

Rebecca Miller, scenaristica, redateljica i glumica, rođena je 1962. godine u Connecticutu. Studirala je umjetnost na Yaleu, a nakon završetka studija bavila se glumom i režijom. Do sada je režirala tri filma za koje je dobila brojne nagrade na filmskim festivalima pa i glavnu nagradu žirija na filmskom festivalu Sundance za film ‘Personal Velocity’.

Kći velikog američkog dramatičara Arthura Millera, napisala je ovaj izvrstan prvijenac o tajnama i skrivenoj senzualnosti, o obitelji, ljubavi, odanosti i kompromisima.

Rebecca Miller – Tajni životi Pippe Lee / Profil 2008

Neki baner