Problemi djece budućnosti

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

„Kad ćeš imati djecu?“

Pitanje koje mladi od 25 do 30 godine čuju toliko puta da kad bi svaki put uzimali kunu za to pitanje, skupili bi troznamenkastu svoticu novaca.

Zadiranje u intimu

To je pitanje koje je gotovo intimnije od pitanja kad si zadnji put obavio veliku nuždu jer uključuje više faktora koji u većini slučajeva nemaju veze s onim tko je postavio pitanje. A nekako se volimo zamarati s onime tko je postavio pitanje jer eto on se zamara s našom budućnošću. Pa onda analiziramo je li to pitao s nekakvom namjerom ili iz čiste znatiželje.

A pitanje te koliko toliko natjera na razmišljanje pa onda vidiš more razloga zbog kojih ne znaš odgovor na pitanje „Kad?“ odgovoriti ni sam sebi, a kamo li onome tko je postavio pitanje.

Neki baner

Sadašnjost je krenula bojažljivim koracima u maglovitu budućnost. Strah se toliko sije posvuda da nas već i klice tog korova plaše, a ne znamo čime ga uništiti i do koje granice može narasti.

Dohvatio se poslova, međuljudskih odnosa, psihičkog zdravlja i svakodnevice općenito. I evo nekih od razloga zašto ne znamo odgovor na pitanje ni gdje ćemo na godišnji odmor za nekoliko mjeseci, a kamo li kad ćemo imati djecu.

Neki novi problemi

I nekako, kad se sjetimo djetinjstva nama kojima se postavlja gore navedeno pitanje, shvatimo koliki su problemi koje smo imali tada, danas lijepa uspomena jer nam nisu kasnije otežali rast i život.

Želimo da glavni problemi djece budućnosti budu: to što ga trener nije stavio u prvih jedanaest, to što nije upala na akademiju likovnih umjetnosti, što mu tata nije posudio automobil za izlazak, što nije kupila kartu za koncert najdražeg banda na vrijeme pa ide na njihov drugi koncert u gradu udaljenom 330km i slično.

Na kraju krajeva, problemi djece budućnosti neka budu oni koje si sami stvore, a ne problemi koje im netko drugi stavi na leđa.

Kad ćemo biti sigurni da će djeca budućnosti sama stvoriti sebi probleme koji će biti beznačajani kad porastu i kad ćemo znati da se korov straha ne širi na svakom našem koraku, tad će većina imati odgovor na gore postavljeno pitanje „Kad?“

female rocker smoking in underground parking
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

I onda kad vam budu postavili to pitanje, pitajte ih bi li htjeli biti djeca maglovite budućnosti?  Vjerojatno bi kao mnogi od nas „kojima je vrijeme“ zastali i zamislili se te ne bi dodatno nastavili s pitanjem „Pa što čekaš?!“ jer bi tad i oni shvatili da čekaju da se magla raziđe.

Neki baner