Psi na kratkoj lajni

„Neda nam se više paziti na njih. Trenutno je bolje da se malo opuste. Korist je obostrana.“

„Nećemo im servirati najbolje meso, ali možemo neke prerađevine, ipak su imuni na to.“

„Neka se malo istrče, neka opet okuse slobodu na trenutak kako bi nam se vratili vjerniji.“

Zavadi pa vladaj nekoć, sad je postalo zastraši pa vladaj

Moćniji će prestrašiti slabijeg. I to nije do inteligencije, nego do nadmetanja, do straha je. U strahu leži bolest i sve ono što utišava zdrav razum. Moćniji znaju da se slabiji utapljaju zastrašivanjem.

Neki baner

Kad slabije obuzme zastrašivanje, više ništa nije važno, osim držanja za lajnu slijepog vjerovanja onima koji su stavili lajnu jer lajna predstavlja sigurnost, jer je drži netko moćniji, a njezin cilj je zapravo gušenje.

Vrijeme se tako može beskonačno vrtjeti u krug. Ono što će moćniji reći, slabiji će prigrliti jer neizgovoreno je nepoznato, premda i zvučalo bolje. Neizgovoreno ne postoji jer zbog straha ne izlazi. No neizgovoreno, ono što bi pas na kratkoj lajni lavežom izbacio, u početku bi donijelo žrtve.

Ipak, moćan ne znači uvijek i razuman, makar držao beskonačan broj kratkih lajni. Pojedinci tih kratkih lajni, izdvoje se lavežom koji najčešće ne pokrene ništa jer većina se ogrne strahom kojeg zovu veo sigurnosti.

Rijetki među njima znaju da kratku lajnu treba pregristi, a još manje njih ima hrabrost to i napraviti. To ne znači pobjeći, nego bez pritiska i bez lajni uvjeriti zastrašene da mogu pregristi i kretati se bez skrivanja.

Neki baner