Sali Runi: “Normalni ljudi”

Tinejdžerske godine su one u kojima tražimo sebe, ogledajući se u drugima, u društvu, prilagođavajući se, ne bismo li našli svoje mjesto pod zvijezdama. U vremenu internet revolucije, ova potraga i sama socijalizacija još su teži. Zato je ovaj roman koji je napisala milenijalka od neizmjerne vrijednosti!

“Normalni ljudi” Sali Runi je priča o dvoje mladih koji se svako ponaosob osjećaju nepotpuno, nedovoljno, “nenormalno”, socijalno izopćeno.. Merien i Konel različitog su klasnog statusa, mogli bismo reći da su iz različitih svjetova, ali njihova bića su iz istog, njihovog svijeta.

U njemu se oni potpuno razumiju, slažu, osjećaju istinito i iskreno, ali usprkos tome, oni nedovoljno komuniciraju i iznose ono što zaista misle i to ih sprečava da pronađu mir tamo gdje on već postoji, nego lutaju i produžavaju svoje traganje za sobom.

Njihovu priču pratimo od srednje škole koju su pohađali zajedno u svom rodnom malom mjestu, sve do fakulteta u Dublinu. Puno se tema na malo strana dotakla Sali Runi-od odrastanja tinejdžera različitog klasnog statusa preko otuđenosti i teške socijalizacije milenijalaca što kao posljedicu ima otežanu živu komunikaciju, preko otkrivanja seksualnosti, prilagođavanja provincijalaca životu u velikoj sredini do anksioznosti.

Jednostavan i živopisan stil autorice

Ne pamtim kada sam čitala roman u kojem je realističnije prikazana strast sa svom svojom nesavršenošću i greškama koje upravo odlikuju generaciju i same spisateljice.

Neki baner

Nervirala sam se zbog neizgovorenih riječi i iskrenosti koja bi razriješila sve dileme koje su mučile i dovodile do očaja Konela i Merien. S druge strane kada su svoj jezik pretakali u govor spojenih tijela, savršeno su se razumjeli.

Sali Runi: “Normalni ljudi”

I tada sam, zbog živopisnosti, virila iza stranica knjige jer sam imala osjećaj da voajerski promatram nešto što nije za moje oči. A upravo toj realističnosti doprinijelo je to što Sali priča o normalnim ljudima sličnim nama smještenim u normalne životne situacije.

Dopao mi se jednostavan stil kojim Sali Runi pripovijeda naizgled običnu, a u stvari vrlo duboku i poučnu priču. Nije slučajno to što je kada je objavljen, proglašen romanom godine u Velikoj Britaniji i nominiran za veliki broj književnih nagrada. Obožavat ćete ovaj roman i uživati otkrivajući kako se ljudi mogu promijeniti zbog onih koje vole.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

Neki baner