Sanja Srdić Jungić: Ti si moje sve

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Čuti najgoru vijest u životu vjerojatno je i najgori trenutak bolo koje tragedije. Ipak, probuditi se sljedeće jutro i spoznati da je sve što se dan prije dogodilo bilo istinito i da će se takav trenutak ponavljati svako jutro do kraja tvog života… vjerojatno je jednako bolno. Ako ne i gore.

citat iz knjige

Nerijetko stvorimo određena očekivanja prije čitanja, koliko god se trudili pristupiti svakome romanu što otvorenije i slobodnije. Kad sam na naslovnici pročitala da se spremam otvoriti najiščekivaniji domaći ljubavni roman godine, skeptik u meni se malo namrštio.

Ali znala sam da ovo neće biti samo ljubavni roman, ovog puta sam se malo raspitala prije čitanja. Nisam upoznata s autoričinim prvijencem jer me nije privukao, ali kad su mi rekli da se ovdje prvenstveno radi o obiteljskoj priči, a manje o ljubavnim zavrzlamama, odlučila sam mu dati priliku.

I dobro da jesam! Dobila sam puno više od očekivanog, dobila sam ono što toliko dugo već tražim od ljubavnog romana.

Neki baner

Radnja

Elena je djevojka koja naizgled ima sve. Roditelje s kojima se izvrsno slaže, mlađu i stariju sestru koje unatoč razmiricama neizmjerno voli i najbolju prijateljicu s kojom trati dane u školi i izvan nje. Ali iz vedra neba, jednog nesretnog poslijepodneva, Elenin se život mijenja iz temelja. Ništa više nije kako je bilo. Jedina konstanta je Aleks, njena srodna duša, košarkaš koji joj vrlo brzo ukrade srce.

Roman započinje rečenicom “Sutra se udajem, tata.” Elena stoji na grobu svoga voljenog oca i ovdje kreće njena priča. Mora opisati Aleksa tati, mora mu otkriti te toliko snažne osjećaje, one od kojih ponekad sve boli.

I kad pomislimo da se sve posložilo, kad se u potpunosti stopimo s Elenom i njenim problemima, priča se preokrene za 180 stupnjeva, a mi se nađemo u jednom drugome svijetu, onome u kojoj je Elenin otac živ. Ali u tome svijetu još se toga promijenilo.

Jednom joj je jedan psihijatar s kojim je pričala na tu temu rekao kako je stabilnost samo privid. Pomakneš li osobu malo lijevo ili malo desno, pomičeš i njezinu percepciju stabilnosti.

citat iz knjige

Sanja Srdić Jungić napisala je roman za romantične duše, za one koji se mogu poistovjetiti s mnogim aspektima njene knjige, ali i za sve koji su se zaželjeli klasične, staromodne ljubavne priče, bez uobičajenih klišeja i neizostavnih preokreta koji završe uvijek na isti način.

Autorica je vrlo vješto posegnula za dobro poznatim scenarijem što bi bilo kad bi bilo i obradila ga vrlo intimno, inspirirano njenom životom.

To doznajemo u njenoj zahvali, nakon koje nam se oči ponovno napune suzama. Da, plakala sam, u više navrata. Nijednom nisam okrenula očima na poteze glavnih junaka. Sve se nekako posložilo. Napokon sam pročitala ljubavni roman kakav već godinama tražim. Onaj koji ne poželim samo gledati, već uživam u njegovu čitanju.

Likovi

Najbolji dio romana karakterizacija je likova. Razrađeni su, puni mana i vrlina, ljudski, opipljivi i vrlo ih se lako može zamisliti u svojoj okolini. A muški likovi su napokon normalne osobe, od krvi i mesa, nikakvi slamatelji ženskih srdaca.

Vjerujem da je ta komponentna autobiografskog jako utjecala na to. Mene je ova priča vratila u moje tinejdžerske godine, u isto vrijeme kada je i Elena prolazila kroz probleme te me podsjetila na dane kada su mi se ti problemi činili najgorima.

Na trenutke me stilski mučila, morala sam se naviknuti na taj razgovorni stil u romanu, ali nakon nekog vremena to mi je prestalo smetati. Zaista joj malo toga mogu zamjeriti i veselim se sljedećem Sanjinom romanu, iako je ovime postavila prilično visoku ljestvicu.

Ti si moje sve univerzalna je priča o ljubavi, gubitku i ponovnom pronalaženju sreće. Natjerat će nas da se zamislimo i upitamo što nam je najvažnije u životu, bez čega ili koga ne možemo i koje bismo sve korake poduzeli da se ništa ne promijeni.

Gubitak bliske osobe kod nas je tabuiziran i ljudi se ne znaju nositi s tim, a još manje usude se tražiti neki savjet.

citat iz knjige

Naklada Fagment 2021. / via Books

Neki baner