Tajna vitkosti i ljepote…

Znate li da možemo reprogramirati svoj um? Znate li da sve što vjerujemo i sve što jesmo, možemo promijeniti, ubacivanjem novog programa u sustav? Ako se poigramo i zamislimo naš um kao računalo, onda postaje jasno da su informacije koje putuju između neurona, zapravo programi.

Programi s kojima smo došli na svijet, jer ih je naš um upio još dok smo bili u maminom trbuhu, a kasnije kroz djetinjstvo i odrastanje. Mi smo plod naših uvjerenja. Neka od tih uvjerenja su nam korisna i pomažu nam u nekim područjima života, a neka od njih rade na našu štetu. Dobra je stvar što uvijek možemo ubaciti “bug” i krenuti ispočetka.

O čemu se točno radi?

Danas bih pisala o percepciji sebe koju često imamo i poprilično je iskrivljena. Govorit ću o ljudima s manjkom samopouzdanja, među kojima sam dugo bila i sama. Pod utjecajem okoline u kojoj sam odrastala i nametanjem mišljenja kakva bih trebala biti, izrasla sam u nesigurnu djevojku kojoj je uvijek trebala tuđa potvrda vrijednosti. Pa odi u tu školu, jer tako će bit sretniji mama i tata, budi na dijeti jer ti onda tetke neće prigovarati, nemoj se jako šminkati i lakirati nokte – što će susjedi misliti o tebi? Uvijek pozdravi na cesti, nema veze što je to debil koji za našu obitelj priča da smo maloumni, moraš poštovati ljude. I onda odrasteš i nemaš pojma tko si. Jer u tvom mozgu vladaju programi nastali tuđim mišljenjima.

Danas otvoreno mogu reći – jebite se! I roditelji i familija i susjedi a osobito vi koji tračate, izmišljate i vrijeđate. Ne samo da vas ne poštujem, nego namjerno na cesti okrenem glavu na drugu stranu! 

Neki baner

Hvala vam za sva programska sranja u mom mozgu, koja su mi nanijela mnogo štete i koja sad reprogramiram. Hvala vam za nesigurnost, manjak ljubavi prema sebi i manjak onog zdravog ja. Hvala vam što ste me naučili kako NE odgajati dijete.

Od kad znam za sebe moje su tetke po dijetama. I s tim spikama sam odrastala, slušajući o UN dijeti, mesnoj dijeti, akupunkturi i tristo tisuća drugih sranja! Kako sam s kilažom uvijek varirala, tako su me i one još više s tim maltretirale od najranijih dana.

Pitanje, kako može biti zdravo djevojčici reći da bude na dijeti? Da stvar bude još gora, tu istu stvar danas rade svojim unukama, kao što su nekoć radile meni. Svoja sranja i svoja vlastita nezadovoljstva projiciraju na svoje potomke.

Razumijete o čemu pričam? Svaki roditelj to radi. Projicira svoje strahove, demone, nesigurnost i frustracije na svoje dijete! A nema to pravo raditi. Dijete nije tvoj produžetak, niti tvoje vlasništvo. Dijete je cijeli jedan svemir u malom, za čiju dobrobit imaš ogromnu odgovornost. Ali nisi odgovoran samo za njegov fizički rast i razvoj, odjeću, obuću, školovanje i financiranje izvanškolskih aktivnosti, odgovoran si za njegovu dušu i njegov um! I jako trebaš paziti čime ih hraniš i truješ.

Mi smo plod naših misli.

Kad god se pogledaš u ogledalo što  prvo pomisliš? Kad sjedneš za stol i kreneš ručati, što pomisliš? Imaš li uopće vremena jesti u miru, ili uvijek jedeš s nogu, gurajući u svoja usta gomilu stresa između pet žlica juhe i 6 listova salate? Ludiš li dok pokušavaš zakopčati traperice ali jednostavno ih ne možeš navući na sebe i ne razumiješ zašto, jer na dijeti si već tjednima, zbilja paziš što jedeš i redovito vježbaš? U čemu je stvar?

Stvar je u tvom umu. Stvar je da svaki put kad pomisliš na sebe i svoj izgled, ti vrtiš u glavi koliko si nezadovoljan, koliko mrziš sebe i svoje tijelo. Svaki zalogaj koji uneseš u usta, stvara ti stres i grč. S hranom gutaš i svoje emotivno stanje i pohranjuješ ga još dublje u svoj um.

Ovo vam neće reći nijedan liječnik! Nijedan nutricionist! Nijedan fitness guru.

Ovo je tajna lijepog, zdravog i njegovanog izgleda. Misli koje imaš o sebi, povezane s emocijom vezanom uz vlastito ja, vlastiti izgled, vlastitu vrijednost i hranu koju jedeš – oblikuju tvoje tijelo! Salo na trbuhu je negativna energija kojom te tvoj mozak zapravo štiti od tvojih strahova!

Svako prejedanje, svaka želja za slatkim, chipsom, pa i manjak volje da se krećeš i vježbaš, uzrokovane su tvojim mislima, koje u tijelu pokreću cijeli jedan, vrlo krhki sustav.

Kad pomisliš npr. – “Koga vraga sam sad pojeo tu čokoladicu”, osjećaš grižnju savjesti, pogledaš se i misliš – “Debela svinjo.” – tvoj cijeli emotivni i energetski sustav su bombardirani! Ta misao i emocija pokreću žlijezdu koja se zove amigdala, a ona kontrolira najgoru emociju koja postoji – strah.

Kad osjetiš strah, tijelo ti preplavi spoj nekoliko hormona, od kojih je za debljanje kriv kortizol – hormon stresa. Čim se napadneš gore navedenim mislima, lučiš sve više kortizola, koji tijelo tjera da skladišti još više sala, zbog kojih se osjećaš još jadnije, pa tijelo luči još više kortizola, pa se osjećaš još jadnije i tako u krug. Razumiješ proces?

Tvoje tijelo postaje konstrukcija tvog straha!

Zbog toga nije bitno ni koliko jedeš ili ne jedeš, nije važno ni koliko vježbaš, važno je što osjećaš prema sebi i koliko se sukladno programima koje nosiš u sebi od djetinjstva, voliš ili ne voliš. U tome je caka.

Zbog toga jo – jo efekt.

Mi hranimo svoje emocije, koje rade protiv nas.

Neki baner

I što možeš učiniti po tom pitanju, odmah i sad? Bez da kreneš na još jednu rigoroznu dijetu i crkneš u teretani? Možeš stati pred ogledalo i reći si – Oprosti.

Možeš sjesti i razmisliti što zapravo hraniš tim chipsom i kanticom sladoleda? Koji to strah i jad, duboko potisnut u sebi ti želiš zapravo utišati? I zašto osjećaš grižnju savjesti, jer osjećaš glad i jedeš? Pa glad je potpuno normalni proces u ljudskom tijelu. Tijelu je potrebna energija da bi se kretalo. Da bi funkcnioniralo.

Ne osjećaj grižnju savjesti zbog potrebe svog tijela. Ona je prirodna. Emocije koje imaš vezano uz nju, strahovi, frustracije i grižnja savjesti – nisu prirodni. Oni su stečeni. Oni su ti usađeni. Oni su ti nametnuti!

Svaki put kad ih osjetiš, stavio si si još 5 centimetara sala oko struka!

Ako želiš uistinu, suštinski promijeniti svoj izgled, moraš prvo promijeniti svoju nutrinu i percepciju sebe kao osobe. Percepciju osobne vrijednosti.

Ono što ti osobno mogu toplo sugerirati, je samo ono što sam isprobala sama. Kao osoba koja se oduvijek bori s viškom kilograma, bila bih dvolična kad bih rekla da su mi pomogle dijete i fitness gurui – nisu. Koliko god da sam gladovala i koliko god da sam vježbala. Ono što mi pomaže je mijenjanje mojih osobnih uvjerenja o vlastitoj osobi i percepciji sebe same.

A radim to koristeči EFT tehniku. Tehnika emocionalnog oslobađanja, u svijetu poznata kao EFT, je tehnika koja pomaže otpustiti štetne emocije koje stvaraju blokade u protoku energije kroz tijelo, u cilju uklanjanja fizičke boli, bolesti, svih uzroka fizičkih i psihičkih poremećaja koji se odražavaju kako na zdravlje tako i na međuljudske odnose, financijsko stanje, karijeru i sve ostalo u životu. Ovo je jedna od najučinkovitijih i u svijetu najpopularnijih tehnika za otklanjanje energetskih (emocionalnih) blokada u organizmu.

Tvoja je debljina posljedica tvojih emocionalnih blokada. Ti nisi ono što jedeš, ti si ono što osjećaš prema sebi dok jedeš, ti si ono što misliš o sebi 24 sata dnevno. Ti si produkt ljubavi prema sebi.

Zbog toga ako zaista dugoročno želiš promijeniti ne samo svoj izgled, već i svoje emocionalno stanje, počni s jednostavnim stvarima. Pogledaj se u ogledalo i dobro se promotri. Ti si osoba. Možda imaš lijep osmijeh ili velike, blistave oči, možda imaš visoko, ono aristokratsko čelo, možda imaš lijepe zube i lijep osmijeh. Nasmiješi se – sebi se nasmiješi. Vidiš li razliku? Ispod emocionalne fasade tvojih strahova je prekrasna osoba.

Kad sjedneš za stol, ugasi mobitel. Svijet neće propasti za tih 20 minuta. Neće se desiti apsolutno ništa. Nitko neće umrijeti. Stavi ispred sebe što god da želiš posjeti i jednostavno uživaj u svakom zalogaju. Osjeti aromu salate, uživaj u pikantnom umaku. Žvači dugo i polako. Neka obroci postanu kao mali rituali. Dopusti si onaj gurmanski osjećaj, čisti hedonizam.

Znaš li što će se dogoditi? Jest ćeš polako, pa ćeš jesti bez stresa, osjećat ćeš se dobro pa će mozak lučiti endorfin – hormon sreće. S obzirom da ćeš žvakati sporije, pojest ćeš manje, jer ćeš si dozvoliti da informacija o hrani koju si pojeo dođe do tvog mozga. Na kraju ćeš ustajući od stola biti sit, a da nisi pojeo ni trećinu onoga što si zamislio. Bit ćeš sit i zadovoljan.

Ako ti se jede čokolada – kupi si čokoladicu i pojedi je. Jer je bolje za tvoje energetsko biće da se nagradi čokoladicom svaki treći dan, nego da odjednom pukne i pojede 2 velike Milke ili kanticu Nutelle.

Odjeni nešto s bojama. Boje podižu energiju. Prestani se skrivati u prevelikoj, tamnoj odjeći koja deprimira i tebe i tvoju okolinu. To nisi ti i ti to znaš.

I molim te pogledaj video koji ti ostavljam u prilogu, isprobaj, samo tjedan dana. Pa se vrati i reci mi kako ti se čini, a ako ne znaš engleski, javi mi i sama ću snimiti isti video da ti približim ovu tehniku.

I za kraj – voli se. I znaj da ću ti još pisati o ovome, jer smo na istom putu i ti i ja, samo sam ja krenula malo prije, da ti utabam stazu. 😉

 

 

Marija Klasiček

 

 

Neki baner