Treniramo izdržljivost…

U zavisnosti od toga što imate za cilj kad se odlučite da vježbate imamo nekoliko različitih načina treninga.

U koliko je vaš cilj topljenje masnih naslaga i sagorijevanje kalorija više vremena ćemo posvetiti aerobnim trenizima, sa druge strane u koliko želimo raditi na mišićnoj definiciji hipertrofiji i snazi posvetićemo se anaerobnom treningu. Razlika je u načinu i konceptu samog treninga , prostim jezikom koristićemo kardio vježbe za prvi dio a vježbe za snagu i izdržljivost za drugi. Detaljnije o ovim zonama pisaćemo usput, jer vas time ne bih zamarala na početku.

Kad krenemo da vježbamo, najvažnije je da razvijemo motoričke funkcije i aerobnu izdržljivost što je složen i dug proces. Blagodati su dugoročne.

Što god da je vas cilj, vježbu koju ćemo danas uraditi trebate da upražnjavate svakodnevno. Na prošlom treningu radile smo zagrijavanje pa prije nego što krenemo možete ga odraditi. Plank. Naime, riječ je o vježbi izdržaja, izomjetrijska kontrakcija mišića pri čemu se oni niti izdužuju niti skraćuju a ipak obavljaju rad.
Krećemo!

Neki baner

Stanite u položaj skleka, sa laktovima na podlozi. Noge su skoz prave u širini kukova. Važno je položiti laktove tačno ispod ramena i zaključati karlicu. Ostanite u vježbi 20 sekundi.

Iz tog položaja podižemo jednu nogu ka plafonu. Sva težina ostaje na nozi koja je na podloži. Koljena su ispravljena u obije noge. Zadržimo 20 sekundi bez savijanja tijela i koljena. Nakon toga vratimo nogu u početni položaj i podignemo drugu. Takođe ostanemo u tom položaju 20 sekundi.

Napravimo pauzu. Ukupna kontrakcija tijela traje 60 sekundi. Nakon toga napraviti pauzu od 20-30 sekundi. Vježbu od tri dijela ponoviti 2-3x zavisi od mogućnosti. Počemo varijacije planka sa minutom. Cilj ove vježbe je jačanje mišića cijelog tijela. Iz dana u dan povećavamo vrijeme ostajanja u kontrakciji.

Ako bih vam trebala preporučiti samo jednu vježbu za savršenu zadnjicu noge i stomak to bi definitivno bila ova vježba. Kao čarobni štapić djelovaće na vaše mišiće. Do sledećeg puta ,

Vaša Jo ❤

Neki baner