U čekaonici za socijalne karcinome

Ispred Korinine ambulante stoji asocijalna gužva pacijenata. Svi s glavama negdje drugdje i s prkosom čekanja ovdje.

Glavni doktor s odjela za socijalne karcinome, pošalje Korinu po kave za sebe i svoje kolege s odjela.

Jedan od pacijenata, poslovni čovjek u svilenom odijelu, pojuri kroz hodnik za Korinom te je zaustavi u dijelu hodnika gdje nije bilo nikoga.

Mito

Izvuče iz unutarnjeg džepa odijela kuvertu te je približi Korini da se naviri. U kuverti je bila svota novaca za koju Korina radi tjedan dana. Markantni pacijent, ponudi joj novac iz kuverte u zamjenu da ga prozove preko reda jer mu se žuri na put.

Korinu kolege uče da ne smije podleći potplaćivanjima pacijenata jer ne samo da time krši načela poslovanja u bolnici, nego i osporava oporavak pacijenata na odjelu gdje se stručno osposobljava.

Neki baner

„Ali kako se Vi mislite izliječiti od socijalnog karcinoma, ako želite što prije doći na red te otići od ove gužve ljudi koji imaju toliko toga zajedničkog s Vama?!“

„Ma što ti pričaš balavice jedna?! Kad te je netko zadnji put podmitio s toliko novaca samo radi toga da dođe prije na red?!“

Korina ugleda kolegu iz odjela koji im se približavao prolazeći kroz hodnik pa iskoristi priliku za maknuti se od nestrpljivog pacijenta. Za vrijeme pripreme kave, nije baš mogla ostati toliko imuna da ne pomisli na novac iz kuverte kojeg je odbila, no ako želi ostvariti svoj san, potez uzimanja mita bi joj samo odmogao.

Nesvjesnost vlastite gluposti

Po istom hodniku, vraćala se do kolega s naručenim kavama. Tamo je i dalje čekao nestrpljivi pacijent koji još uvijek nije odustao od ideje da dođe preko reda kod doktora. Pozove Korinu te je odmakne sa strane. Ponovno joj pokaže kuvertu, pazeći da nitko ne vidi ili ne naiđe. Ovog puta u kuvertu je ubacio duplu svotu novaca.

„Tako nećete izliječiti socijalni karcinom!“ – Korina ostaje odlučna.

„Još nije ni utvrđeno da ga imam!“ – odbrusi razjareni pacijent.

„Dogovorite se s njima!“ – uzvrati mu Korina mrvicu preglasno da na trenutak skrene pažnju okoline te ode u ambulantu s kavama.

Pacijent je na trenutak razmislio o Korininoj izjavi te izmislio priču za čekaonicu kako postoji netko kome je važna njegova pomoć te da inzistira biti idući pacijent koji će biti pozvan u ambulantu.

Pouka

Kako bi izgladio situaciju s ostalim pacijentima u čekaonici, podmitio ih je kavama. Pacijenti iz čekaonice, rado su prihvatili kave u zamjenu za malo duže čekanje.

Dok je u čekaonici odjela za socijalni karcinom zavladala opuštena atmosfera u kojoj su se pacijenti prepušteni čekanju uspjeli povezati te tako ublažiti simptome svoje bolesti, pacijent koji ih je podmitio, pogoršao si je stanje, unatoč tome što je žureći se, stigao na vrijeme.

Neki baner