Zašto kolaž štampanih fotografija predstavlja savršen poklon?

Šta kupiti nekome za poklon će ostati večita nedoumica. Nebitno koji je povod, da li je u pitanju rođendan, godišnjica, neki bitan datum, ili prosto želite da pokažete voljenoj osobi koliko vam znači sa nekim znakom pažnje. Da li je savršeni poklon praktičan ili da li je nešto što je neko želeo? Kako se odlučiti?

Naravno, ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje. Nekad je najbolje pokloniti nekome šta mu zaista treba, poklone treba prilagoditi individui. Zapravo, što više poklon govori o tome koliko znate neku osobu to će biti bolji.

Ipak, pokloni koji će uvek imati najviše značenja jesu oni koji imaju sentimentalnu vrednost. Tu može spadati nakit, razne sitnice koje želite da poklonite sa ljubavlju.

Neki baner

A stepen iznad toga su pokloni koje ste sami napravili. Čim se vidi, ili čim kažete da ste u neki poklon uložili vreme i trud da ga napravite, umesto da ga samo kupite u nekoj radnji ili platite nekog da to za vas uradi, taj poklon automatski dobija veću vrednost.

Kolaž štampanih fotografija je vrsta poklona koja je u isto vreme sentimentalna, ali i koji se ručno pravi. Te ako se dvoumite šta da poklonite nekome, a mislite da bi joj se svidela ovakva ideja, nastavite sa čitanjem jer ćemo u narednim redovima dati mnoštvo ideja kako možete napraviti kolaž štampanih fotografija kao poklon.

Odabir fotografija

Odabir fotografija je bitan faktor kolaža fotografija, ali, zapravo, ne i neophodan. Danas bar jednostavno možete ištampati fotografije online na kojima se nalazite zajedno sa tom osobom, fotke sa slikom celog vašeg društva, fotke za koje znate da toj osobi znače, ali da se sama nikad ne bi setila da ih odštampa, izbor je stvarno velili. Izaberete one fotke za koje ste sigurne da bi toj osobi probudila lepa sećanja i uspomene.

Bonus ideja: možete ištampati fotografije koje bi bile hronološki poređane, dakle rođenja pa do skorijeg datuma. Ovo je posebno zanimljivo kad je u pitanju rođendan, jer vam daje mogućnost da za svaku godinu odštampate po jednu fotografiju i ostavite prazan prostor koji bi onaj ko je poklon dobio kasnije sam popunjavao.

fotografije-album
Foto: Pixabay.com

Tu je najbolje odabrati fotke koje su na neki način obeležile datu godinu. Jedne godine je vaša drugarica krenula na fakultet, pa je onda upoznala svog sadašnjeg dečka, diplomirala je, zaposlila se, putovala u Pariz… svaka godina ima nešto specifično.

Ovakav izbor pravljenja kolaža fotografija podrazumeva da ste izuzetno bliski sa tom osobom, ali i ako niste, možete se blagovremeno raspitati, ili pitati prijatelje da vam pomognu. Zato je ova ideja i za grupni poklon, svako će imati nešto da pridoda.

Sa druge strane, možda sa nekim niste dovoljno bliski, možda ne želite da se namećete, ili prosto nemate dovoljno fotografija da popunite kolaž. U tom slučaju je sasvim uredu napraviti ram, formu kolaža koja će biti sasvim opremljena i koju će osoba koja je poklon dobila moći samostalno da popuni po želji.

Dakle, poenta je da sve pripremite i pružite prazan okvir, čime skidate odgovornost sa sebe da li ste dobro odabrali fotke.

Osim fotografija možete ištampati i citate, fotografije sa interneta koje simbolišu želje, snove, ambicije onog kome je poklon namenjen.

1.     Okvir od grana drveta

Sve što će vam biti potrebno da napravite ovaj okvir jesu dva dela grane drveta, tanji konopac, štipaljkice i štampane fotografije.

Idealno bi bilo da nađete dve grančice koje potiču od istog drveta i slične debljine da bi se uklopile boje. Nemojte uzimati pretanke grančice, jer će verovatno pući pod teretom, ali ne treba ni preterati da bude tolike da se ne može zakucati na zid. Grančice treba da budu otprilike slične dužine, nemojte se opterećivati time da budu sasvim jednake.

Dužina kanapčića zavisi od toga koliko želite da bude veliki okvir, koliko fotografija želite da stane i koliko fotografija može da stane, s obzirom na dužinu grančica. Sve ovo možete odokativno izmeriti.

Na primer odabrali ste da bude tri reda fotografija. Isečete kanap na tri jednaka dela i obmotate i zavežete oko grančica. Tako da budu paralelene jedna sa drugom, a ada ih kanap povezuje. Jedan deo kanapa zavežite na početku, drugi na sredini i treći na kraju grančice. Između kanapa treba da bude jednaka razdaljina.

Na kanap zakačite štipaljkice koje su znatno manje od štipaljki za veš, možete ih kupiti u knjižarama i kineskim radnjama. Zatim na štipaljkice prikaćite štampane fotografije. Ovaj poklon uopšte nije teško napraviti, a tako lepo i jednostavno izgelda. Verovatno bi se ova ideja svidela svima kojima se dopada minimalizam.

2.     Ram za fotografije

Ova DIY verzija kolaža za fotografije je nešto jednostavnija jer okvir ne pravite sami već ga možete kupiti. Bitno je da okvir bude velikih dimenzija, da bi u njega moglo stati što više fotografija.

Neki baner

Možete kupiti ram koji je namenjen da bude za veliku fotografiju ili za sliku. Ako kupite ram za fotografiju on će najverovatnije imati staklo, koje je potrebno izvući. Dakle, sve što vam je potrebno jeste prazan ram.

Ako želite da odete korak dalje, možete ram ofarbati da bi se još bolje uklopio u enterijer. Recimo, ako je stan okrečen u plavo, na njemu bi baš lepo izgledao ram bele boje. Nikako nećete pogrešiti ni sa ramom boje drveta.

ramovi
Foto: Pixabay.com

Dalje, biće vam, takođe, potreban kanapčić, vunica, šta god da smatrate da više odgovara. Kanapčić ćete iseći na nekoliko jednakih delova koji odgovaraju širini rama. Okrenite ram sa unutrašnje strane i u jednakom razmaku horizontalno zalepite kanapčiće. Svaki kanap predstavljaće red slika. A sledeći korak je da stavite štipaljkice tamo gde je namenjeno da se zakači fotografija.

Ovo je prilično brz i lak poklon, koji biste mogli napraviti u zadnji čas. Najviše bi vam vremena verovatno oduzeo izbor fotografija za štampanje.

3.     Štampanje mnoštva fotografija na jednom papiru

Ako vam se ne dopada ideja da lepite kanapčiće i fotografije posebno kačite i štampate štipaljkicama, ali svejedno želite da napravite kolaž, preporučujemo vam da napravite kolaž od par desetina fotografija koje će biti štampane kao jedna velika.

Izaberite koliko god fotografija želite i u onlajn fotošopu možete napraviti kolaž od dosta fotografija i onda ih odštampati.

foto
Foto: Pixabay. com

Jedino na šta treba da obraćate pažnju jeste da se mere kolaža poklapaju sa merama rama u koji želite da stavite fotke.

Ovakva vrsta kolaža može imati razne varijacije, jer fotografije mogu biti štampane u različitim oblicima – u obliku srca, cvetića, kruga, oblaka, šta god vam padne napamet. U fotografskim radnjama će vam zasigurno izaći u susret šta god da imate na umu.

4.     Zalepite fotografije na hamer papir

Ako želite da još više iskažete kreativnost, nema bolje ideje nego da zasučete rukave, odštampate fotografije i zalepite ih na hamer papir. Naravno, ova akcija ne podrazumeva samo lepljenje fotki, možete docrtati šta god vam padne na pamet u prostorima između fotografija, možete ispisivati kad su uslikane, kakva sećanja i osećanja bude u vama.

Prazna mesta možete popuniti slovima isečenim slovima iz novina, ako mislite da bi tako bilo zanimljivije. Fotografije možete končićima u boji povezati tako da imaju naki redosled. Baš ovakva vrsta poklona će vam dati slobodu da pustite mašti na volju, a onaj ko ga dobije će ga zasigurno znati ceniti.

Da se hamer ne bi savijao, najbolje da duž ivica zalepite letvice, koje ćete prethodno obojiti bojama koje se slažu uz čitav izgled kolaža.

Poigrajte se budite kreativni i zapamtite da nije bitno da poklon izgleda savršeno. Veoma je verovatno da neće sve iz prve ispasti kako ste zamislili, naročito ako nemate naviku da pravite ručne radove. Ono što je bitno jeste trud i ljubav koji ste uložili da oduševite dragu osobu.

Neki baner