Zauzmite stav i preuzmite kontrolu nad svojim životom

Preuzmite kontrolu nad svojim životom. Borite se za svoja uvjerenja i primijetit ćete kako se vaš život polako pretvara u ostvarenje svega što možete zamisliti. Dok koračate novim stazama života, zapamtite da će neki ljudi biti iznenađeni vašim promjenama. No, sve dok ne štetite drugima, ne dugujete im ništa što bi vam oduzelo snagu za napredovanje.

Sjećate li se tko ste bili prije nego što su drugi pokušali oblikovati vaš identitet? Vjerujte mi, nikada neće doći savršen trenutak za sve što želite postići u životu. Ništa neće biti potpuno sigurno ili logično, ni vama ni drugima.

Nikada neće biti savršeno vrijeme za ljubav ili putovanje svijetom. Nikada nećete biti dovoljno spremni, dovoljno pripremljeni, ni imati dovoljno novca.

Unatoč tome, čak i kada osjećate volju za hrabrim korakom u nepoznato, drugi će pokušati obeshrabriti vas.

To je zato što se oni sami ne osjećaju spremnima, a vaša ambicija i hrabrost predstavljaju izazov njihovoj udobnosti. Međutim, ne morate objašnjavati se ili se odricati svojih osobnih žrtava. Shvatiti ovo može biti teško na početku.

Neki baner

Čekanje da budete potpuno spremni ili savršeno opremljeni je način kako obmanjujete sami sebe i odvraćate se od prekrasnih životnih iskustava. Pozivam vas da svjesno oslobodite taj samonametnuti mentalni okvir.

Odlučite, zauzmite stav, krenite

Rezervirajte avionsku kartu, čak i ako osjećate nesigurnost. Upisujte se na obrazovne tečajeve, čak i ako niste sigurni kako će ići. Vjerujte mi, sve će se na kraju dobro ispasti.

Kada počnete slijediti svoje snove s predanošću i namjerom, kada ih prihvatite s mentalnom i emocionalnom snagom, bez obzira na to koliko ste spremni ili imate podršku, dajete životu svoje povjerenje.

Vaši snovi postaju prioritet, a ne samo stavka na popisu. To je važno jer vaši snovi nisu samo riječi na papiru; oni trebaju postati vaša stvarnost. Morate ih živjeti kako biste saznali jesu li mogući i vrijedni dugoročnih ulaganja.

Zauzmite stav. Borite se za svoja uvjerenja i promatrat ćete kako se vaš život postupno pretvara u ostvarenje svega što možete zamisliti.

Dopustite mi da podijelim 12 ključnih točaka koje treba zapamtiti:

 1. Nitko nema pravo odlučivati o vašim snovima. Ne dopustite drugima da vam nametnu svoje ambicije. Pronađite svoj put i svrhu, slušajte svoju intuiciju.
 2. Ne dopustite drugima da zagađuju vaš um i okoliš. Održavajte svoj život organiziranim i usmjerenim na svoje strasti.
 3. Ne morate objašnjavati svoje ulaganje u sebe. To je najvažnija investicija koju možete napraviti.
 4. Prestanite tražiti izgovore. Ako želite nešto postići, pronaći ćete način.
 5. Nitko ne treba ocjenjivati vašu vrijednost. Cijenite sebe i radite ono što znate da je ispravno.
 6. Ljubav prema sebi je ključna. Volite druge, ali nemojte zaboraviti voljeti i sebe.
 7. Poštujte sebe i svoje vrijednosti. Ne odustajte od onoga što je važno za vas.
 8. Nemojte reći “da” kad mislite “ne”. Naučite postaviti granice.
 9. Osigurajte si vrijeme za sebe svakodnevno. To je ključ za unutarnji mir.
 10. Neka vaš stil bude autentičan, ne prilagođavajte se tuđim očekivanjima.
 11. Ne dopustite drugima da odlučuju o vašim vezama. Sami znate što je najbolje za vas.
 12. Ne dopustite da vam netko stalno slama srce. Vrijeme je da se usmjerite na važnije stvari.

Zapamtite, nitko nema kontrolu nad vašim životom osim vas samih. Odaberite svoj put i ne dopustite drugima da ga određuju umjesto vas.

Marc Chernoff

tekst prevela i obradila Marija Klasiček

Neki baner