Žena po uzoru patrijarhata: kako Bog i muškarac zapovijeda

Nekad davno, za vrijeme nam bivše Jugoslavije, živjela je jedna seoska djevojka. Odgojena starinski, da pogne glavu kada otac drekne i da popušta dok brat uživa sve povlastice. Odrasla je uz priče svojih tetaka i majčinih prijateljica kako mora biti poštena i čedna, poslušna i pokorna da se dobro uda. Mora posluživati one svoje kiflice sa sirom od kojih se prsti poližu dok momci dolaze na sijelo i odmjeravaju je. Oni će dati konačnu prosudbu je li dovoljno dobra za brak.

Izgubljena mladost

Vrišti joj se od toga, dobiva migrene od patrijarhalnih priča. Ona ima samo 19 godina, a nosi teret života kao da joj je 45. I već osjeća kako će izgledati neprospavane noći, muževa pijančenja, porodi i pobačaji, već je guši dobro naplaćeni ceh njenih pogrešaka.

U glavi joj odzvanjaju potajna šaputanja o prikrivanju udaraca, kako žene tješe jedna drugu jer su imale sreće da zdjela ne razbije jednoj lice dok druga ima opekotine na vratu jer je sarma bila prevruća. Što onda da ona očekuje? Još prije godinu, dvije, njen svijet je bio ispunjen školom, roditelji su joj ispunili želju da završi srednju školu. Bila je učenica generacije i često išla na natjecanja iz matematike, kemije a dobro su joj išli i francuski i ruski jezik.

Imala je sve petice, međutim, njenoj obitelji to nije bilo nimalo važno sve dok ne nađe muža koji će je odvesti. Brat stalno kuka da mu treba prostora jer se želi oženiti.

Neispunjeni snovi

Njena soba mu smeta, njene knjige bi bacio u smeće ili bi ih potpalio za ogrjev. Nekoliko puta ju je udario. Što da očekuje, nema više škole, zadaća, druženja i kovanja planova o studiranju koji se nikad neće ostvariti. Njene prijateljice su otišle studirati, o kako im je zavidjela.

Neki baner

Kada je rekla svome ocu on je graknuo da su to partizanske kurve koje nisu odgojene kršćanski. One ne kleče, te rospije, nego žive grešno.

Ništa joj nije bilo jasno, kako veze školovanje ima s kurvanjem? Ali ljudi oko nje su poznavali samo jezik prema kojem je žena kriva za sve probleme koja ometa muškarca u donošenju pravih odluka. On jadan, onako smeten od njenih provokacija i gluposti, nema drugog izbora, nego da je dobro istuče i nauči pameti. Mora on, kad već nije njen otac.

Žena po uzoru patrijarhata

na meti Autodestruktivno ponašanje u vezi, fashion man people woman
Photo by Alena Darmel on Pexels.com

Zrak je bio zagušljiv, nije bilo izlaza od smrada mizoginije osim smrti. Nije bilo govora o razvodu, financijskoj samostalnosti, normalnom životu. Sve se svodilo na iste narative koji su se ponavljali.

Nada

Dobro podmazani uljima i mastima pekli su ručak dobrog kršćanskog tradicionalnog života. Po cijenu smrti žena i suza nevine djece. Sve da se sačuva dobar obraz. Ona ne može sebe zamisliti kao udanu ženu jer joj se sve to zgadilo. ona želi studirati i putovati, naći neki posao.

Tamo negdje izvan patrijarhalnih okova, tamo negdje daleko, ali dobro zna da je čeka muka, umjesto bajke i da će, ako se pobuni to skupo platiti. Stoga se mora pripremiti za dogovoreni brak, djecu i nove zadatke.

Može se nadati da će je muž varati jer je to bolja opcija od zlostavljanja. Može se nadati da će biti okupiran ljubavnicom i kladionicom dok ona peče kolače i tu i tamo pročita neku knjigu od sestara Bronte, baš kao nekada, u školi.


Napomena: Stavovi izrečeni u člancima objavljenim na portalu Amazonke.com, izričiti su stav autora te nisu nužno i stav redakcije portala.

Neki baner