Ima višak tjelesne težine a anoreksična?! Atipična anoreksia nervosa

Može li netko s prekomjernom težinom imati anoreksiju? Iako se na prvu čini paradoksalnom pomisli da bi osoba s viškom tjelesne težine mogla biti i anoreksična, da, moguće je.

Kako se obično manifestira atipična anorexia nervosa?

Neke osobe koje na prvi pogled izgledaju zdravo i normalnu tjelesnu težinu, imaju vrstu ovog poremećaja prehrane koji se naziva atipična anoreksija nervoza. Istraživanje pokazuju da pacijenti s atipičnom anoreksijom mogu biti medicinski i psihološki jednako bolesni kao i pacijenti s anoreksijom nervoze koji imaju manju težinu. Problem je u tome što se ova grupa pacijenata ne prepoznaje i ne liječi na vrijeme.

Atipična anoreksia nervosa je stanje koje uključuje iste nezdrave obrasce prehrane kao kod anoreksije nervoze, samo što ne uključuje abnormalan manjak težine.

Prema stručnom medicinskom časopisu American Journal of Psychology, iznenađujuća je i manje poznata činjenica da je atipična anoreksija 3 do 4 puta češća od anoreksije. Budući da te osobe nemaju primjetno manjak težine, taj poremećaj i stanje često ostaje zanemaren tj. klinički nedijagnosticiran, što može imati naravno dalekosežne posljedice na zdravlje i psihu pojedinca.

To nas dovodi do zaključka da treba promptno reagirati, otkriti uzroke i liječiti simptome oba poremećaja na vrijeme. Poglavito među djecom i mladima koji obolijevaju od ovog poremećaja vješto se skrivajući sve dok ne bude možda i prekasno. Većini pacijenata koja se izliječila trebala je psihološka pomoć.

Neki baner

Razlika između ”klasične” i atipične anoreksije

Osobe s atipičnom anoreksijom mogu izgledati pretili ili “zdravi” u svojoj tjelesnoj težini i indeksu tjelesne mase (BMI). Neki od njih koji su značajno izgubili na težini mogu čak dobiti komplimente za oblik tijela, što može biti samo nastavak za ovaj poremećaj.

Upravo zbog činjenice da nisu naočigled pothranjeni, oboljeli se često shvaćaju olako iako njihove somatske komplikacije mogu biti jednako ozbiljne i klinički izazovne kao i kod pacijenata s klasičnom anoreksijom. Štoviše, komplikacije s atipičnom anoreksijom mogu biti i teže, a psihološko-emocionalni problemi čak i mnogo dublji u usporedbi s pacijentima koji boluju od klasičnog tipa anoreksije.  

Bolesni a ne izgledaju bolesno

Unatoč relativno zdravoj težini, takvi pacijenti mogu imati opasno nizak broj otkucaja srca i krvni tlak. Takve osobe  možda neće biti primijećeni, zato što je njihov poremećaj veoma dobro ”upakiran” njihovom ”normalnom” tjelesnom težinom. Međutim, disbalans uzrokuje slabost i, ako se ne liječi na vrijeme može dovesti do potencijalno fatalnih poremećaja srčanog ritma.

Na posebnom udaru ove podmuke bolesti su tinejdžeri i mladi s prekomjernom težinom i koji su veoma ranjivi na usvajanje nezdravih načina gubitka kilograma, jer najlakše je reći tinejdžeru da trebaju smršaviti bez potrebnih alati za mršavljenje na zdrav način kao i psihološku podršku.

Kako se bolest manifestira na psihu?

Oboljeli od atipične anoreksije pate od psiholoških simptoma, poput niskog samopoštovanja i uglavnom opsesivno kompulzivnog poremećaja. Prisutnost anksioznosti, depresije i suicidalnosti također je  česta je kod osoba s atipičnom anoreksijom. Dapače, znanstvene studije sugeriraju da osobe koje boluju od atipične anoreksije imaju veću vjerojatnost da pate od tjeskobe i depresije. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Clinical Psychology Review pokazuje da su suicidalne ideje i pokušaji veći kod osoba s anoreksijom i atipičnom anoreksijom, a suicid je jedan od tri glavna uzroka smrti.

Američko udruženje psihijatara drži da atipična anoreksija može biti jednako destruktivna kao i anoreksija nervoza, jer je manje vjerojatno da će ljudi potražiti i dobiti medicinsku skrb ili bolničko liječenje za svoju bolest.

Simptomatologija atipične anoreksije

Emocionalni i bihevioralni simptomi atipične anoreksije nervoze uključuju:

• Intenzivan strah i preokupacija debljanjem

• Tjelesna dismorfija, ili osjećaj oblika/težine tijela kao odbojnog

• Strah od ponovnog dobivanja na težini nakon gubitka težine, čak i ako imate zdravu trenutnu težinu i BMI

• Izbjegavanje hrane u društvenim okruženjima i opća društvena izolacija

• Upuštanje u ekstremne vježbe

• Zaokupljenost unosom hrane, postom i vježbanjem koje ometa svakodnevni život

• Pothranjenost za smanjenje tjelesne težine kao što je preskakanje obroka i jedenje samo određenih vrsta hrane

• Nošenje široke odjeće kako bi se sakrio oblik tijela

Atipična anoreksia nervosa

Photo by Andres Ayrton

Neki baner

Posljedice

Neke od fizičkih manifestacija atipične anoreksije uključuju:

• Nizak krvni tlak može dovesti do mučnine, vrtoglavice, zamagljenog vida, niske energije i nesvjestice

• Nizak broj otkucaja srca

• Loš isprekidan san ili nesanicu

• Kronična dehidracija i osiromašeni elektroliti

• Neredovit ili izostanak menstrualnog ciklusa kod žena (amenoreja)

• Zatvor i drugi gastrointestinalni problemi

• Niska tjelesna temperatura/osjetljivost na hladnoću

Kako se liječiti?

Pristup bi trebao multi-disciplinaran i uključiti čitav tim liječnika specijalista – od interniste,  gastro-enterologa, psihijatra, imunologa, i psihoterapeuta kroz proces psihoterapije.

Da bi se osoba mogla izliječiti, potrebno je doista puno truda, razumijevanja iz najbližeg okružja oboljelog, discipline, strpljenja, savjetovanja o prehrani koje treba kombinirati s liječenjem i psihoterapijom.  

Ono što je ključno, kad je u pitanju psihološka dimenzija tijekom psihoterapije u procesu ozdravljenja, odnosi se na rješavanje negativnih čimbenika iz okoline koji loše utječu na proces iscjeljenja – kronični stres, problematični odnosi (obitelj, veze, društvo), i naravno negativni obrasci razmišljanja.

Mnogi su slučajevi iscjeljenja pokazali da holističkim pristupom i jednim cjelovitim planom liječenja, mogu pomoći oboljeloj osobi na putu ponovnog preuzimanja kontrole nad prehranom, emocionalnim stanjem i fizičkim zdravljem.

Neki baner