Na što treba obratiti pažnju prilikom kupovine odjeće za bebe?

Novopečeni roditelji imaju toliko dilema u vezi s odgojem djeteta, ispunjavanjem najrazličitijih obaveza oko pripreme za porođaj, a potom za doček bebe u dom, da je vrlo teško stići pozabaviti se i, naizgled, detaljima, poput toga kako odabrati adekvatnu odjeću ili što uopće treba uzeti u obzir kada se bira garderoba za bebu?

Tu smo da pomognemo!

Istražili smo umjesto vas, a u nastavku teksta čeka vas kratak, ali vrlo koristan vodič kroz svijet odjeće za najmlađe. Saznajte na što treba obratiti pažnju kada kupujete odjeću za bebu.

#1 Adekvatna veličina za bebe je “pola posla”

Najvažnije od svega je to da veličine za bebe budu adekvatne.

Bebu ništa ne smije žuljati, smetati, niti joj biti preveliko. Samo potpuno dobra veličina će joj biti i potpuno udobna. Bilo bi suvišno i objašnjavati koje sve posljedice bebinog osjećaja neudobnosti u premaloj ili prevelikoj odjeći mogu da budu. Pa, olakšajte i sebi i najmlađem članu obitelji i garderobicu birajte tako da bude “kao skrojena” baš za vašu bebu!

Neki baner

Većina odjeće za bebe ima standardne mjere kojima se možete voditi ako niste sigurni koja će veličina dobro pristajati vašoj bebi. Međutim, imajte na umu da su ovo opće smernice i veoma često bebe padaju između veličina (na primjer, njihova visina je 3-6 mjeseci, a težina 6-9 mjeseci).

Ako se ne možete odlučiti za veličine, naša preporuka je uvijek da kupite veću veličinu. Bolje da joj bude šire, nego da je žulja. Osim toga, duže će nositi! Također, uvjerite se da se odjeća za bebe lako oblači i skida. Između promjene pelena, hranjenja i nunanja, posljednja stvar koju želite su kombinezoni za koje je potrebno mnogo truda da se presvuku.

Birajte odjeću sa kopčama i/ili rajsferšlusima umjesto dugmadi. Izbjegavajte fensi komade za bebe i razmislite o praktičnosti. Isprobajte kopče i rajsferšluse da biste bili sigurni da se lako zakopčavaju i skidaju ili zatvaraju i skidaju.

#2 Materijal kao važan faktor za odabir odjeće za bebe

Bebe, posebno novorođenčad, imaju veoma osjetljivu kožu.

Zato, kada kupuju odjeću za bebe, većina roditelja bi se, ispravno, držala odabira komada od pamuka. Međutim, postoje i alternative poput tkanina na bazi soje koje su održive (pogodan izbor za životnu sredinu) i svilenkasto glatke (nježne za bebe), a savršeno praktične za odjeću za bebe. Na zapadu je ovo trenutno aktualno, a pretpostavljamo da će uskoro osvojiti i našu regiju.

Dakle, naša preporuka bi bila da razmotrite tkanine kao što su pamuk (posebno organski pamuk), azlon od soje i rajon od bambusa. Ove tkanine potiču iz prirode ili iz prirodnih resursa i imaju dobre osobine da se koriste za odjeću za bebe. Važno je da odabir materijala pruža prijatan osjećaj ljeti, a zimi grije. Izbjegavajte umjetne materijale i tako bebinoj koži pružite maksimalnu nježnost.

#3 Uvijek kupujte za tekuću sezonu

Bebe su vrlo osjetljive na temperaturu. Zimi im je jako hladno, ljeti jako toplo. Ako ih obučete u neadekvatnu garderobu, bebe lako mogu da se razbole. Zato je to da svoje dijete oblačite u skladu sa vremenskim prilikama ključno kada je u pitanju odabir odjeće za bebe i djecu osjetljivu na promjenljivu klimu.

Neiskusni roditelji često greše u kupovini i zaborave na to koliko beba brzo raste i razvija se.

Ne kupujte joj ljeti odjeću za jesen, niti zimi odjeću za proljeće! Ovako se lako može dogoditi da nabavite garderobu neadekvatne veličine! Uvijek u šoping polazite radi nabavke za aktualnu sezonu. Obratite pažnju na deklaracije i na dizajn odjeće. Ako je jesenja odjeća, bilo bi dobro da bude od nepromočivih materijala, da bude laka za uklapanje sa drugom odjećom, jer je tada slojevito oblačenje neophodno i sl.

Imajte na umu sezonu i sve njene karakteristike prilikom kupovine i obavit ćete odličan šoping!

odjeća za bebe, two children standing near concrete fence
Photo by Bess Hamiti on Pexels.com

#4 Higijena kao važan faktor odabira

Bebe i mala djeca imaju oslabljen imuni sistem, tako da je neophodno da se uvjerite da je ono što nose u potpunosti higijenski. Topla voda je jedan od najlakših načina za dezinfekciju odjeće.

Pronađite odjeću za bebe koja može izdržati mašine za pranje i sušenje na visokim temperaturama. Birajte odjeću napravljenu od materijala na koji ne utiču jake kemikalije kao što su izbjeljivači, amonijak ili deterdženti koji ubijaju klice.

#5 Birajte praktičnost iznad svega

Ovaj savjet bi mogao da vas spase od svih problema koji dolaze sa odabirom fensi i neudobne odjeće. Ako niste sigurni na što mislimo, evo nekih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine odjeće za bebe:

  • Neudoban ovratnik—ne dozvolite da vaša beba osjeća svrab u predjelu vrata i uklonite svaku mogućnost da je ovratnik garderobe premali, žulja ili grebe.
  • Patent zatvarači i kopče na prednjoj strani — odjeća sa patentnim zatvaračima ili kopčama je mnogo udobnija za oblačenje i svlačenje. Nećete morati previše brinuti o tome da vaše dijete mirno sjedi kada ga presvlačite.
  • Široki rukavi — jednostavniji su za skidanje i oblačenje. Bit će vam potrebno mnogo duže da se nosite sa uskim rukavima, a oni mogu biti neprijatni za vaše dijete.

Nadamo se da će vas ovaj vodič poslužiti već pri sljedećem šopingu!

Neki baner