Njeguj svoju autentičnost

U svojoj slobodi nemoj dopustiti da te drugi pokušavaju promijeniti samo jer su zavidni na tvoje prilike. Slijedi svoj instinkt i ne boj se promjena, ne boj se života. Dopusti sebi da se razvijaš i da se tvoj potencijal širi. Ako si dobra u jednom poslu, a dobiješ priliku za drugi, zašto ne harati na obje fronte? I tko kaže da se ne može? Može se dokle god gori tvoja strast i ljubav prema istim poslovima.

Istina je da tvoj put, neće biti lak, da ćeš naići na mutne suradnike, na milijun ne odgovora, na pokušaje prevare, izdaje. Ali nemoj odustati, nemoj prestati biti inspiracija jer brojne djevojčice upravo u tebi vide primjer i uzor.

Mijenjaju se trendovi, dolaze i prolaze. Marketing nemilosrdno nameće nove proizvode koji su prijeko potrebni da ove sezone zablistaš i da zahvaljujući upravo tim novim čizmama ili novom hijaluronskom kremom budeš najljepša.

Pokušavaju ubiti moć rasuđivanja, logičkog promišljanja i pretvoriti nas u fotošopirane klonove i kopije s Instagrama. Svakoj ženi godi kupovina nove odjeće, promjena frizure, osvježavajući spa ili kozmetički tretman, odlazak u teretanu ali sve to treba biti motivirano ljubavlju prema sebi i prilagođavanjem vlastitom tijelu i licu.

Detalji koje imaš samo ti

Različito smo građene i neće novi sako jednako pristajati djevojkama s izraženim oblinama ili visokim djevojkama manekenske građe, neće ista krema odgovarati baš svim tipovima kože. Zašto se toliko trude da ubiju našu različitost, da ubiju stilove i sve raskošne palete izražavanja?

Neki baner

Ti si posebna baš zbog svog madeža na lijevoj strani usne, ti si posebna baš zbog svojih ledeno plavih očiju, ti si posebna baš zbog slatke kombinacije prirodne crvene kose i pjegica. Ti si posebna baš zbog virtuoznog sviranja violine, ti si posebna baš zato što govoriš nekoliko jezika i odlično prevodiš, ti si baš posebna jer si njegovala vještinu heklanja i možda baš od toga stvorila biznis. Svaka od nas ima originalnost koja teče ispod naše kože, svaka od nas ima moć i mogućnost da sav svoj talent, potencijal pokaže.

Galamim na marketing i kapitalizam: pustite nas da se izražavamo, pustite nas jednostavno da budemo i da biramo! Gušite našu mogućnost izbora. Mnoge žene koje su voljele rock glazbu, darkerski stil oblačenja ste proglasili emo luđakinjama ili neshvaćenim lezbijkama. Uporno nam dijelite savjete kako da se uklopimo. A što ako se ne želimo uklopiti? Što ako ne želimo biti robinje patrijarhalnog kapitalizma? Što ako kupimo komad odjeće iz second handa umjesto najnovijeg Zarinog kaputa?

Možda će ta djevojka izazvati više wow efekta jer svoj second hand komad nosi s onim x faktorom o kojem vi, marketinški stručnjaci toliko pričate, a nemate pojma da je njegova suština upravo u osobnim detaljima.

Budi svoja do kraja

Tvoja svestranost, tvoj šarm i tvoja strast koju pokazuješ prema životu nema cijenu. To nitko ne može prodati, kupiti, nametnuti. Stoga ako si graciozna plesačica baleta, nemoj od toga odustati, samo zato što se sada traži Twerkanje ili ples u krilu. ako ti netko kaže da su tvoje slike nejasne, to shvati kao kompliment i sjeti se umjetnika koji su prkosili nametnutim pravilima poput Van Gogha ili fenomenalne i neponovljive Fride Kahlo koja je svoju bol pretvorila u čistu umjetnost. Sjeti se jedinstvene dive Josipe Lisac čiji je svaki pokret i pjesma autentična. Budi svoja do kraja.

Svijet je zasićen kopijama žena koje su nedavno izašle iz reality showa, obavile nekoliko estetskih intervencija i počele putovati svijetom i skupljati lajkove na Instagramu. One su se pridružile već spomenutim marketinškim stručnjacima i počele prodavati proizvode na svojim objavama. Ono što će dobiti jest kratkoročna slava koja će izblijedjeti dok će autentičnost i istinska umjetnost živjeti u ostavštini godinama poslije njihove smrti. Odvažnost, ustrajnost i pozitivna drskost te može odvesti daleko.

Steći ćeš poštovanje jer si svoja, jer ne robuješ trendovima i ne dopuštaš da ti netko određuje kada ćeš nešto kupiti. Jer si ti kreatorica vlastitog života, vlastite avanture u kojoj si slobodna, u kojoj letiš dok se svi dive lakoći tvog postojanja.

PS. Ovaj tekst je posvećen i svim kreativnim, talentiranim ženama koje sam imala priliku intervjuirati za Amazonke. Hvala vam što ste nepokolebljive i svoje!

Neki baner