Omiljena terapija – dobar san!

Dobro se nasmijati i naspavati najbolji je lijek za sve, kaže irska narodna mudrost, a liječnici bi se složili s tim jer ističu koliko je san blagodat za imunitet, sretniji i zdraviji život. Zato spavajte do mile volje!

Nije novost da je spavanje jako važno jer bez dobrog sna neće ni cijeli organizam dobro funkcionirati. San je jednako važan kao I zdrava prehrana te tjelovježba no ubrzani način života često nam ne omogućuje dovoljno vremena za spavanje što je uzrok mnogih zdravstvenih poteškoća, a ponajprije slabljenja imuniteta.

Osim toga nedovoljno sna može prouzročiti probleme s koncentracijom, utjecati na slabiju fizičku spremu i učestale promjene raspoloženja, pretilost, dijabetes tipa 2, visok krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, moždani udar, problem s mentalnim zdravljem…

San i ljepota…

Nedostatak sna može nas postarati i potaknuti debljanje. Stanice se tijekom noći ne stignu dovoljno obnoviti, a ako nismo naspavani organizam će tijekom dana tražiti nešto slatko kako bi podignuo energiju što u konačnici, ako se često ponavlja rezultira viškom kilograma. Stoga kada govorimo o koži najvažnije su treća I četvrta faza sna jer se u njima odvija tzv.beauty sleep.

Tada organizam oslobađa hormon rasta koji služi za regeneraciju svih tkiva, uključujući I kožu koja se tijekom noći obnavlja I pomlađuje. Znanstveno je dokazano da taj važan proces svoj puni potencijal ostvaruje između 22 I 2 sata ujutro. Koža će biti zahvalna, ako se dobro naspavate.

Neki baner

Idealan položaj za spavanje

Stručnjaci se slažu da je spavanje na leđima najzdraviji položaj za ljudsko tijelo. Preporučuje se da vrat, glava i gornji dio prsa budu blago podignuti u ovoj pozi. Tako se osigurava najbolji odmor ramenima i leđima koja su tijekom dana najviše napeta. Spavanje na trbuhu najgori je položaj jer tada nastaje pritisak na mišiće glave, vrata i čeljusti. To šteti donjem dijelu leđa i zdjelici.

Mitovi o spavanju

Vježbanje nekoliko sati prije odlaska u krevet ometa dobar san… Novija istraživanja pokazuju da vježbanje i san zapravo potiču jedno drugo. Naime kasniji trening može pomoći da lakše zaspimo kao što I nakon kvalitetno prospavane noći možemo bolje odraditi trening.

Mit je i da se mozak i tijelo s vremenom mogu naviknuti funkcionirati i s manje sati sna. Novija istraživanja pokazuju da ljudsko tijelo ima sposobnost adaptacije na različite uvjete, osim na nedovoljno sna.

  Omiljena terapija - dobar san

Photo by Chase Yi

Najbolji savjeti za dobar san

  1. Spavati I buditi se uvijek u isto vrijeme – čak i vikendom kad smo opušteniji.
  1. Odabrati madrac koji ergonomski najbolje odgovara kralježnici i mijenjati ga svakih pet do deset godina. Redovito mijenjati posteljinu i nastojati spavati u prozračnoj I ne previše toploj sobi.
  1. U spavaćoj sobi ne bi trebao biti televizor. Prije spavanja treba izbjegavati mobitel I plavo svjetlo, bolji je izbor opustiti se uz dobro štivo.
  1. Dobro je prije spavanja izbjegavati kofeinske napitke, alkohol, cigarete, ali I kalorična, masna I slatka jela jer opterećuju probavu I san.
Neki baner