Porijeklo čovjeka

Postoje mnoge teorije o porijeklu čovjeka. Od onih znanstveno dokazanih, pa do religijskih vjerovanja. Razne kulture u raznim vremenskim periodima imale su svoje teorije. Danas učimo kako je moderan čovjek nastao evolucijom. S druge strane, one duhovne, vjerujemo kako je neka viša sila stvorila čovjeka na svoju sliku. Ali danas nećemo pričati o opće prihvaćenim teorijama, već o onima koje su ostavile tek manji trag u ljudskoj povijesti-„Drevni izvanzemaljski astronauti“.

Vratimo li se u Mezopotamiju, „kolijevku civilizacije“, naići ćemo na zapise starih Sumerana koji su se klanjali Bogovima pristiglim s neba. Prije 400 000 godina, pedeset „astronauta“ sletjelo je na našu planetu kako bi tragali za rudama. Nakon određenog vremena stvorila se potreba za radnom snagom i tako je nastao čovjek koji je nazvan „Adapa“, odnosno onaj kojeg mi danas poznajemo kao Adam.

Drevnim astronautima pripisuju se zasluge za mnoge znamenitosti koje su, za vrijeme u kojemu su nastale, bile teško shvatljivi građevinski pothvati svojeg doba. Neke od njih su Puma Punku u Boliviji, piramide u Gizi, Stonehenge, Moai kipovi na Uskršnjim otocima itd. Uz svaku od spomenutih lokacija dolazi i pregršt slikovitih dokaza koji upućuju na to da sam čovjek nije zaslužan za njihov nastanak. Radi li se uistinu o dokazima koji potvrđuju da su naši predci izvanzemaljskog porijekla? Ili su možda interpretacije dokaza isključivo u oku promatrača?

Neki baner

Mnogi arheološki nalazi prikazuju nam teško objašnjive prikaze modernih letjelica, kao i prikaze nekih drugih, tehnološki naprednijih civilizacija. No, svaki novčić ima dva lica, pa se mnogi od tih nalaza mogu logički objasniti. Dakako, postoje i nalazi koji do dana današnjeg zbunjuju i znanstveni svijet.

Jesu li Egipatske piramide stvorene kao uzletišta za svemirske brodove ili su ipak samo grobnice odavno preminulih smrtnika? Jesu li drevni Maje odvedeni na neki drugi planet, na mjesto svojih učitelja ili je posrijedi tek bolest koja je istrijebila jednu civilizaciju? Jesu li ogromne glave Moai kipova prikazi naših izvanzemaljskih predaka ili su nevjerojatan arhitektonski pothvat zemaljskog naroda?

Ma u što željeli vjerovati, nitko od nas ne može negirati da je sama ideja, bila ona vjerojatna ili ne, uistinu intrigantna. Temelj svake religije građen je na uzvišenom i većem od čovjeka. Postoji li tada ikakva naznaka da smo uistinu produkt superiornog bića, ma kako ga mi nazvali? Je li evolucija tekla svojim prirodnim tokom ili se posrijedi ipak zatekao netko tko nam je bacio zrnce mudrosti zbog kojega smo danas tehnološki najnaprednija vrsta na planeti?

Popularno nazvani teoretičari zavjera uvjereni su kako izvanzemaljci i dan danas žive među nama. Oni su utjecajni, inteligentni, lideri. Naposljetku, ako je sve navedeno istina i ako porijeklo čovjeka dolazi iz nekih drugih prostora, ako je naš genetski kod pomiješan i unaprijeđen genetskim kodom superiornih pridošlica, moramo se zapitati-koji je glavni cilj? Koja je ideja i konačna svrha?

Jelena Hrvoj

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.