Proljeće…

Rapsodija boja i mirisa. Čist proljetni zrak i iskričavo zubato sunce. Priznajte da imate potrebu otvoriti prozore, provjetriti posteljinu, uključiti usisavač i istjerati i najmanji trun prašine, kako bi napravili mjesto za svježinu i proljetne mirise.

U proljeće svi imamo potrebu udahnuti punim plućima, širom otvoriti oči i upijati boje prvog proljetnog cvijeća.  Ne ustručavajte se, priroda čini isto. Vjetrom protresa gole krošnje ne bi li otpale suhe grane, raznosi zaostalo suho lišće i koristi prvo proljetno sunce da njime potakne, zaspale biljke da se probude. Zato, ta potreba da pospremite ormare, provjetrite prostor i krpicom prođete sve kuteve, govori da smo ipak i mi, još dio prirode.

53180Prepustite se i uživajte u energiji koja vas obuzima. Nemojte zaboraviti posaditi male sadnice peršina, ružmarina, vlasca, bazilike i nekoliko cvjetnih sadnica. Sve to vas već čeka na tržnicama. Znam da ne plivate u novcu, ali ako umjesto kupovnih teglica iskoristite stare dječje gumene čizmice ili kakvu staru natučenu rajnglicu i posadite unutra začinsko bilje ili kakav cvijet, to će vam dugoročno biti korisno uz ne mjerljivo zadovoljstvo i sve za samo nekoliko kuna.

Obišla sam tržnicu i zaključila da će danas pasati lagan ručak uz koji ne moram dugo boraviti u kuhinji. Trebala sam vrijeme i priliku da posadim nekoliko biljčica koje sam kupila jutros, pa sam zato izvadila svoju zemljanu posudu, koju sam nedavno kupila od jednog djeda koji na tržnici prodaje starinsko zemljano posuđe. Bila je to odlična investicija jer sam kupila posudu koju zaista često koristim, na zadovoljstvo svih ukućana. Hrana spravljena u njoj ima posebno fin okus, a priprema obroka je cista komocija.


Dakle, ja sam to danas ovako:

  1. U posudu sam stavila pileća prsa i nekoliko bataka sa zabatcima, koje sam jučer stavila u marinadu.
  2. Očistila sam 6-7 malih glavica luka. To je domaći luk veličine oraha, koji bake prodaju na tržnici, a može se koristiti za sadnju ili kuhanje.
  3. Dodala sam 2 mlade mrkve, nekoliko šampinjona i nekoliko mladih krumpira.
  4. Sve skupa sam dobro osolila, dodala 2 režnja češnjaka, jedan suhi peperoncino, 2 kriške limuna, 1 dl bijelog vina i malu grančicu ružmarina.
  5. Jedna jušna žlica kokosovog ulja i kockica maslaca će poslužiti da malo zamastimo stvar i učinimo da sve bude na kraju lijepo zapečeno.
  6. Poklopljena posuda je završila u pećnici na oko sat i pol, a ja u začinskom vrtu, sadeći biljke koje sam jutros kupila. Vi nabavite zemljanu posudu ako imate priliku, toplo ju preporučujem. Neka ne bude preduboka jer jelo u njoj treba biti na pola kuhano, a napola pečeno. Takav efekt možete dobiti samo u plićoj posudi, jer će se namirnice moći zapeći.

I na kraju, ne obraćajte pažnju na moj današnji izbor namirnica, već bez straha složite svoju kombinaciju. Uživajte u svemu što radite, jer uz proljeće paše osmjeh na licu i iskra u očima.

Voli vas vaša Dora

Neki baner
Neki baner