Smijem li popiti paracetamol ako sam na antibioticima?

Viroza i gripa? – Ne!
Paracetamol? – Da!
Antibiotik i analgetik? – Da!
Antibiotik? – Isključivo po preporuci liječnika!!!
Limun, med i đumbir? – Da!
Narodni lijek: pileća juha, prženi šećer, čaj od lovora… – Da!
Raditi s gripom? – NE!

Stiglo je vrijeme gripe i prehlada, te raznih viroza, pa uz uobičajeno uzimanje vitamina i raznih suplemenata za jačanje organizma i imuniteta, mnogi od nas posežu za raznim analgeticima na bazi paracetamola, osobito ako smo se samo jako prehladili. No ponekad se iz prehlade i viroze koju nismo odležali razvije i upala, koju naravno po preporuci liječnika opće prakse, tada liječimo antibioticima. Često se zbog toga nameće pitanje, da li se analgetici smiju piti u kombinaciji s antibioticima? Kada i kako ih koristiti i postoje li lijekovi iz tih skupina koje ne bismo smjeli miješati?

Zbog toga smo si dali truda i istražili što znanost kaže o tome.

Opće je poznato da infekcija može uzrokovati bol i nelagodu. Iako antibiotici pomažu zaustaviti i izliječiti infekciju u vašem organizmu, rijetko će vam smanjiti bol.

Zato možete odabrati uzeti neku vrstu lijeka protiv bolova (analgetika) kako biste olakšali simptome.

Paracetamol je jedan od najsigurnijih lijekova protiv bolova i rijetko uzrokuje nuspojave. Sigurno je koristiti paracetamol istodobno s uzimanjem većine antibiotika i to zaista ne bi trebalo uzrokovati nikakve probleme.

No mjera predostrožnosti uvijek je dobra i poželjna. Zbog toga provjerite svoj lijek, osobito njegov sadržaj. Dobro proučite njegov popratni letak i razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako ste zabrinuti zbog mogućih interakcija i nuspojava.

Neki baner

Osobita mjera predostrožnosti potrebna je kod onih koji pate od alergijskih reakcija na neke lijekove!

Također, obavezno se morate pobrinuti da pažljivo pratite upute za doziranje koje je dao proizvođač, kako za antibiotike tako i za paracetamol. Ako i dalje imate značajnu bol nakon uzimanja paracetamola, obratite se liječniku opće prakse i nemojte samoinicijativno i dalje piti lijek – (analgetik).

Jedini antibiotik koji je izuzetak od ovog pravila je izoniazid i eventualno rifampicin. Ovi antibiotici se koriste za liječenje tuberkuloze.

Mali broj izvješća sugerira da uzimanje izonijazida s paracetamolom može povećati rizik od oštećenja jetre.

Dok izvješće o nekim slučajevima ukazuje da uzimanje rifampicina s paracetamolom može povećati rizik od oštećenja jetre.

Uvijek biste trebali konzultirati svog liječnika opće prakse prije uzimanja paracetamola s tim antibioticima.

Djeci se nikada ne smije davati paracetamol tijekom liječenja izonijazidom. Također, djeca mlađa od 16 godina ne bi trebala uzimati aspirin.


Literatura i izvor: NHS.UK
Neki baner