Trice i rajčice

Ovo je priča o crijevu za vodu i samo da se zna, to je važan rekvizit svakog kućanstva. Mislim da je zanemaren kao i tisuće drugih koje uzimamo zdravo za gotovo, a zasluzuju našu pažnju. Elem, htjela sam zaliti vrt i cvijeće. Ima već tjedan dana da nisam pogledala treba li tim biljčicama vode. Sjetila sam ih se tu i tamo, ali nisam imala vremena ili nisam bila doma.

tomato-1172094_1920

Nadala sam se da rajčice i bosiljak znaju da je život težak i da vode nema uvijek kad ti treba. Valjda im je to već netko rekao?! Lako je biti lijep i rasti kad imaš dovoljno sunca i vode, ali hajde ti budi raskošan, lijep i zdrav kad je nestašica i kad se nema! Lako se dičiti prekrasnim laticama živopisnih boja, onda kad te maze, zalijevaju, rahle zemlju oko tebe i kad vječito paze da te ne sprži prejako sunce. Nego, hajde budi ugodan za oko i kad te pregrije sunce i kad nemaš dovoljno vode i kad ti listovi počnu polako gubiti boju. Hajde! Teško je, znam!  No, nitko nije obećao da neće biti teško i nije poanta priče da uvijek budeš savršeno zelen i da ti cvijet bude jasne i žive boje.

Rajčice moja, ne tražim ja da ti budeš savršeno pravilna i uvijek kao krv crvena. Ti samo budi rajčica, a meni ćeš biti draga i ako si blijeda i ako si možda malo nepravilna. Važno je da kad te vidim, znam da si rajčica. Popizdim kad mislim da gledam papriku, a ispadne da je tikvica ili kad uzmem u ruke šljivu misleći da je rajčica. To ne ide! Budi to što jesi pa i kad nisi savršena, jer onda znam tko si. To mi je važno, znaš?!

Nego, ono crijevo sam počela razvlačiti i raspetljavati, vukla sam ga po cijelom dvorištu i natezala se s njim. Nigdje kraja nema! Na kraju sam odlučila pustiti vodu na ventilu, pa sam smislila da ću vidjeti gdje teče voda i tako pronaći kraj. Jebiga!! Od pritiska vode, crijevo se zadiglo i oblilo me od glave do pete. Prvo skoro vrućom vodom koja se ugrijala u crijevu, a onda ledenom. Shit! Shit! Shit! Odmah sam se sjetila zašto ne volim zalijevati biljke i zašto biram one koje znaju da je život težak i da je nestašica prirodna stvar.

Neki baner

Pažljivo rukujte crijevima za vodu! Sklona su se naljutiti ako ih previše natežete ili prejako upetljate. U njima se skriva hladan tuš, za one koji su bili previše nevaljali, ali ima i tople vode za one koji zapažaju crijeva za vodu. 😉

 

Viktorija Herak

[email protected]

 

Neki baner