Voli me, ne voli me i tako u krug, kako da više saznam na čemu sam?

Ljubav je prelijepa i ljubav je laka. Jednostavna je. Ono što nije jednostavno, nije ljubav. Barem ne u ovom trenutku.

Znam da se mnogima od vas drage moje, uvod ne sviđa, ali ja vam nikad nisam lagala. Nikad nisam uljepšavala, pa ni sad to ne mislim raditi.

Nedavno sam od jedne čitateljice dobila mail u kojem mi je opisala svoju trenutnu ljubavnu situaciju. Takvi mailovi nisu rijetkost i njena priča je zapravo priča mnogih žena, o tome kako se viđaju ili komuniciraju s tipom koji im se sviđa ali se mjesecima ili čak godinama ne miču s njim s mrtve točke. Tako i ona, čeka i čeka a nikako da dočeka onu riječ “veza”, jer on kao da svaki dan ima drugačije mišljenje i drugačije prioritete.

Status quo

Sve smo to doživjele, pa tako vjerujem i ti draga moja, koja me upravo čitaš. Doživjele smo tu mušku neodlučnost i to s tipom za kojeg smo znale da je zainteresiran pa je to cijelu priču činilo još gorom, još konfuznijom. Bilo da se radi o dugogodišnjem prijatelju, kolegi s posla, bivšem dečku ili samo nekome s kim si nešto petljala ali od svega toga nije ispalo ništa.

I to ništa, taj status quo traje već cijelu malu vječnost, pa se sad baš kao i čitateljica koja mi je pisala, pitaš što učiniti?

Neki baner

Možeš li uopće što učiniti? Kako se postaviti?

Grozan je to osjećaj znam. Bila sam i sama na tom mjestu s tisuću pitanja u svojoj glavi a odgovori bi došli kad me zapravo više ne bi zanimali, kako to?

Stvari su zapravo jednostavnije no što misliš…

Let’s play – pomisliš. Let’s not – moj savjet

Toplo hladno, toplo hladno. Jedan dan te obožava drugi mu ništa ne značiš. Pet dana te obasipa pažnjom, onda te tri dana ignorira ili odgovara rezignirano a ti pokušavaš dokučiti što mu je? Osjeća li se dobro? Muči li ga što? Ili ga jednostavno ne zanimaš?

Istina je – ni jedno ni drugo. Ima dana kada te testira pa se distancira. Ima dana kad mu je neka druga žena trenutno zanimljivija i ima dana kad mu godi razgovor s tobom jer ga zanimaš, simpatična si mu, draga i zgodna.

U čemu je onda stvar?

U tebi.

Igraš najbolje što znaš, trudiš se, analiziraš, pokušavaš dokučiti kako se postaviti, što reći, kako konačno pogoditi pravu rečenicu i dodvoriti se muškarcu koji uživa u trenutnom statusu quo.

Trebaš li se ljutiti na njega? Ne. Jer time ionako ništa nećeš postići a ako mu predbaciš samo ćeš mu dati razlog da te okarakterizira kao “onu luđakinju” i prestane se javljati.

Zanimaš li ga uopće?

Da. Ali trenutno ne dovoljno da bi išta po tom pitanju poduzeo. Zbog toga on promatra svijet oko sebe tj. druge žene i pita se ima li tamo neka zanimljivija? Neka bolja za njega? A tebe drži na klupi. Kao rezervu. Jer trenutno te ne vidi kao materijal za vezu.

Znam, istina boli. Ali čemu prodavati bajke, ti je ionako trenutno ne živiš. Barem ne s njim.

U njegovim očima ti si ona draga mala koja bi mogla biti ona prava ALI… nema izazova, nema napetosti, nema onog osjećaja uzbuđenja i adrenalina koji kola venama kad se on mora potruditi, kad nije siguran na čemu je s tobom, kad su drugi frajeri tu i zanimljivi su ti. Kad ti satima ne gledaš njegove poruke, ne zato što ga namjerno ignoriraš, već zato što je nešto sto puta zanimljivije. Ili netko? On ne zna, a to ga muči. To mu daje krila. To ga tjera da se trudi i da te osvaja.

Njemu to treba, taj osjećaj da se on za tebe i tvoju pažnju izborio. Osjećaj da je pobjednik.

S tobom se osjeća sigurno i maženo, kao kod svoje seke na popodnevnoj kavi. I da, moguće da te on stvarno simpatizira, da si mu stvarno jako draga i da je zaštitnički nastrojen prema tebi, ali ne osjeća prema tebi strast, nema privlačnosti.

Što ti sad tu trebaš napraviti?

Ništa.

Neki baner

Moja sugestija je jedno veliko, značajno ništa.

Trebaš prepoznati da si izuzetna i da se nikome i ničemu ne trebaš prilagođavati. Jer čim moraš glumiti nešto i birati riječi to nije odnos za tebe. Barem ne u tom trenutku.

Možeš se distancirati, ali ne s ciljem da njega “naučiš pameti”, već s ciljem da se posvetiš sebi i kreneš dalje.

On može ostati tvoj prijatelj s kojim ponekad razmijeniš koju poruku ako to želiš. I to pod uvjetom da je on fer i korektan, pristojan i drag prema tebi. U suprotnom niti to.

Ako ne želiš i radije biraš prerezati sve spone i to je u redu. Ti biraš ono što je za tebe najbolje i ono s čime ćeš se najlakše nositi. Samo upamti, bez pitanja, predbacivanja i pasivne agresije. Povlačiš se, i nastavljaš mirno svojim putem.

Ako te zanima što će biti s njim ako se distanciraš, već postavljaš krivo pitanje. On je svoja briga, tvoja ne.

Odrastao muškarac odgovoran je za svoje izbore i svoje ponašanje, pa stoga ako od tebe dobiva zid i iskrenu nezainteresiranost, to je nešto oko čega se on treba preispitati i dokučiti da li mu se to sviđa i da li to može popraviti?

Na njemu je da se potrudi oko tebe ako mu želiš dati novu priliku. Međutim ona mu ne smije pasti u krilo.

On je zeznuo stvar i on treba sam naći put kako se iz toga izvući.

Okani se igrica i manipulacija

Stvar je jednostavna. I ne radi se o manipulacijama. U situaciji u kojoj si se zatekla imaš izbor – i dalje stajati na mjestu i pokušavati se dodvoriti tipu koji te ionako ne shvaća ozbiljno i koji će te zaboraviti čim upozna drugu ženu. Ženu dovoljno interesantnu i dovoljno samopouzdanu da joj neće moći prodavati priče o “umoru i prezauzetosti” jer nju to neće zanimati. Ili ćeš reći – Okej, hvala na iskustvu, nasmiješiti se, u sebi mu poželjeti mu sve najbolje i krenuti drugim putem.

Ni bahatost, ni svađa, ni inaćenje neće te dovesti bliže njemu kao ni dodvoravanje. Jedino što će pomoći da se osjećaš bolje je zdrava distanca i energija koju ulažeš u sebe i svoj život, svoje prijatelje i svoje interese.

I da, s vremenom u neke nove ljude, nova poznanstva i nove simpatije.

Kada svoju energiju ponovno usmjeriš u sebe, iskreno, bez stalkanja njegovih društvenih mreža i prebrojavanja broja dana od kad ste se zadnji put čuli, osjećat ćeš se mnogo bolje. A to je ono što zapravo želiš, osjećati se dobro, a ne biti pijun u nekoj nezdravoj igri, u kojoj pobijediti možeš jedino tako da ne igraš.

U svim ostalim varijantama gubiš.

Gubiš sebe, svoje dragocjeno vrijeme i svoju energiju. Onu energiju koja ti je potrebna za tvoj život, želje, snove, projekte i samoostvarenje.

Sebe duguješ jedino i isključivo sebi

Muškarac koji ti ništa ne daje nije tvoja odgovornost i ništa mu ne duguješ. Ni objašnjenje a ni svoju toleranciju.

Ali sebi duguješ donijeti ispravne odluke i pobrinuti se za sebe. Jer ako ti nećeš, tko će?

Što kada se on napokon javi, a sigurne smo da će se javiti? E tad je izbor na tebi – Želiš li ga više u svom životu? I ako da, na koji način?

To je nešto o čemu trebaš dobro razmisliti, jer neki ljudi zaslužuju drugu priliku, ali ne svi.

Ti najbolje znaš je li taj nevaljalac jedan njih?


Kako biti žena sa stavom, prepoznati toksične obrasce ponašanja, vlastite nesigurnosti i izgraditi zdrave temelje vlastite ličnosti, opisala sam u svojim knjigama – Duologiji Beskraj: Tama i Svjetlo. Ove knjige i milijuni savjeta u njima pisanih iz osobnog iskustva, dat će ti odgovore na pitanja kako više nikad ne završiti u nekoj ljubavnoj zavrzlami.

Neki baner