Zajedno gledati u istom smjeru?

Nađi nekoga tko će te slijediti! Stani? Zašto bi ja uopće htjela nekoga tko će me slijediti? Ili nekoga koga ću ja slijediti? Ne dolazi u obzir…

Što ti onda treba? Netko pored koga ćeš ići jednaka. I netko tko će te slijediti kad to zatreba. I koga ćeš ti slijediti kad ne znaš sama.

Kažu da je u ljubavi važna sloboda. Možda čak i najvažnija. Jer ako s nekim ti ne možeš biti ti i on ne može biti on, zašto da to nazivaš ljubavlju? I zašto da budeš u takvom odnosu. Pri tome ne mislim da ti i dalje budeš ti i živiš kao da nisi zauzet/a. To ipak ne ide.

Vrlo je važno da našeg partnera ne ograničavamo. Da ga ne maltretiramo s promjenama u kojima on gubi sebe. Gdje je onda osoba u koju smo se zaljubili? U redu je savjetovati, pomoći kod promjena, prihvatiti promjene zajedno s njim ili njom. U redu je i shvatiti ako naš partner ne može preko noći postati ono što mi želimo. Možda jednom hoće.

Ključna je komunikacija

Važno je da komuniciramo. Zajedno donosimo odluke. Ne bježimo i ne skrivamo se. Učimo u rastemo zajedno ako se volimo pa koliko god to vremena zahtijevalo…. Jer ljubav nije laka. Promjena nije laka.

Neki baner

Ne ide u ljubavi sve na jednu stranu. Ne ide da je sve po volji i želji samo jedne osobe. Ne ide ako samo jedna osoba vuče konce. Ne ide ako samo jedna osoba ulaže. Ništa ne ide ako je samo jedno, jer s razlogom je dvoje u vezi.

Vrlo često zaboravimo na potrebe druge strane i mislimo samo na svoje. Zaboravimo da ne možemo nikoga praviti po svojoj mjeri. U nekim situacijama razmislimo da promijenimo sebe. Vrlo često zaboravimo da nas u ljubavi netko ne treba slijepo slijediti. Isto kako ne bi voljeli da se sutra dovedemo do toga da mi nekoga slijepo slijedimo. Znajmo da obe strane trebaju imati svoje ja, uz kompromis za miran san, naravno.

zajedno,  astro travanj, happy couple having picnic on rooftop
Photo by Elly Fairytale on Pexels.com

Ne kažu bez razloga da ljubav znači zajedno gledati u istom smjeru. Zajedno se smijati i plakati, posvađati se i zaboraviti, naljutiti se i zagrliti i sve to bez “Ti si meni ovo, ja sam tebi ono…” Sve to bez prebacivanja. Sve to bez osjećaja krivnje. Jer ljubav je jedno ako ste vi jedno.

Ne slijedi nikoga. Ne dopusti da tebe netko slijedi. Zajedno se puno više postiže. Korak uz korak ljubav preživi više. Korak uz korak ljubav jača. Jer nije ljubav ako gubiš sebe, a uzimaš nekog drugog.

Zašto bih slijedila ikoga osim samu sebe? Prvo ti pa ostali. Jer ljubav ne ostaje tamo gdje ne cijeniš sebe. I onda je odmah lakše s nekim drugim.

Zajedno koračati. Za ljubav.

Neki baner