Zašto je tako teško pronaći sebe u današnjem svijetu?

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Često čujemo savjet kako uvijek trebamo biti svoji, trebamo biti autentični, pronaći sebe. Ipak, jesmo li svjesni koliko je to teško u današnjem svijetu? Nije ni čudo kako sve veći broj pojedinaca propušta otkriti u čemu su dobri i jednostavno ne znaju kako biti svoji jer u konačnici, ne poznaju sebe.

Gotovo svakodnevno se susrećem s ljudima koji me pitaju kako da otkriju svoju strast, kako da uspiju u onome što vole, a zaboravljaju da je odgovor cijelo vrijeme ispred njih. Problem je što ga ne vide od svih drugih stvari koje im uzimaju pozornost i na kraju zaboravljaju tko su.

U ovom članku ćemo pokušati saznati što uopće znači pronaći sebe, zašto je to tako teško i u konačnici, dvije stvari koje svatko od nas može napraviti da utječe na to.

Što uopće znači pronaći sebe?

U kontekstu ovog članka, pronaći sebe znači pronaći svoje vještine, talente i sposobnosti te ih izraziti na različite načine. Ponašati se u skladu sa svojim karakterom, ono kada vam netko kaže kako ste uvijek prirodni, svoji – živite u skladu sa svojim vrijednostima i to je vašoj okolini vidljivo.

Neki baner

Važno je da pronađemo ono s čime smo dubinski povezani, ono što smo mi zaista u svojoj suštini, a jedan od načina da to saznamo jest da se dovoljno dobro poznajemo.

Zašto je to tako teško u današnjem svijetu?

Živimo u dobu brzog protoka i velike dostupnosti informacija sa svih strana, a ponajviše društvenih mreža. Pratimo velik broj profila koji plasiraju svoj sadržaj u naše svakodnevnice, a konzumacija tog sadržaja utječe na nas, uglavnom nesvjesno.

Naši idoli s društvenih mreža koje pratimo nas većinom toliko impresioniraju da podsvjesno želimo biti kao oni. Ustvari, želimo biti oni. Oponašamo njihov govor, način odijevanja, nesvjesno poprimamo njihove vrijednosti i u cijelom tom procesu zaboravljamo da duboko u sebi imamo nešto što je samo naše, a nikako da to izrazimo.

Jesmo li to zaista mi ili je to puko oponašanje nečega što želimo biti, ali se nikako ne uklapa s našim izvornim karakterom, vještinama, talentima i svim ostalim stvarima koje propuštamo otkriti jer se bavimo time kako biti netko drugi.

Propuštamo otkriti tko smo mi ustvari.

Što možemo napraviti?

Prije svega, nemojte me pogrešno shvatiti, ne mislim da su društvene mreže loše. Izgradio sam posao preko društvenih mreža zbog kojeg sam dao otkaz nakon 7 godina rada u korporaciji uz ugovor na neodređeno. Iskoristio sam društvene mreže da promijenim živote tisućama osoba i unaprijedim im kvalitetu svakodnevnice.

Kao i svaka druga tehnologija, društvene mreže su jako korisna stvar sve dok ih podredite sebi, a ne da ste im podređeni. 

Mislim da svatko od nas može poraditi na dvije stvari:

  1. Kritički način razmišljanja – sve što pročitate, sve što vidite, uzmite s dozom rezerve, preispitajte, sagledajte drugu stranu
  2. Refleksija – kontinuirano promišljanje o iskustvima i situacijama koje doživite kako bi došli do novih spoznaja, zaključaka i ono najvažnije, učenja

Zaključak

U svijetu s toliko ometanja sa svih strana, zaista je teško pronaći sebe i spoznati svoje vještine, sposobnosti, talente i vrijednosti. Društvene mreže na kojima provodimo većinu svojeg vremena uvelike utječu na nas i formiraju nas kao osobe, sve te informacije koje konzumiramo se postupno ugrađuju u nas i mijenjaju naš identitet, a to se događa podsvjesno i kontinuirano.

Želimo biti kao ti slavni profili koje pratimo, nesvjesno ih oponašamo i pratimo na svakom koraku do te mjere da smo zaboravili pratiti sebe, svoje vrijednosti, svoj karakter.

Možda je vrijeme da sami sebi postanemo najveći pratitelji?


Mirko Logožar / Autor fotografije Marin Pavelić

Neki baner