Zašto si još uvijek sama?

Blagdani i usamljena srca su recept za depresiju. Barem se tako osjećaju dame koje polaze moje coachinge i sve do jedne voljele bi Božić dočekati s gospodinom savršenim, ali… velika većina žena s kojima u posljednje vrijeme razgovaram zapravo ne vjeruje više u ljubav.

Nešto se desi kad budeš dovoljno puta povrijeđena, nešto u tebi pukne pa počneš zaobilaziti svaku ideju ponovnog vezivanja. Želiš se zaljubiti, želiš voljeti ali… Ne vjeruješ da možeš sresti pravu osobu. Ili pak misliš da se svaki princ kad tad pretvori u žapca. I kako ćeš neizbježno ostati povrijeđena.

I razumijem te. Ni sama dugo nisam bila oduševljena idejom dejtanja i upoznavanja jer sam osjetila zasićenje. Uz život, posao, raznorazne zgode i nezgode nekako mi nije bilo do slušanja uvijek istih, patetičnih fraza koje frajeri koriste kad žele smuvati ženu. I da, žao mi je što ne koristim sve one romantične fraze, ali one su rezervirane za džentlmene, mnogi od tih tipova koji su me u posljednje dvije godine bezuspješno oblijetali, nisu to bili, samo su glumili. A glumce je lako prepoznati. Nisu dosljedni i uvijek imaju veliki procjep između spike i djela. Na ovom potonjem štekaju.

Nije mi se trošilo vrijeme na takve pa sam se posvetila sebi. Čim mi je fokus odletio na moj život, želje i htijenja, povećao se i broj kvalitetnih udvarača. Što manje me dejtanje zanimalo, više su se oni angažirali. U cijeloj toj gunguli dok sam dobivala pažnju gdje god bih se okrenula, bilo mi je teško vjerovati da žene zaista govore kako im je teško upoznati nekog. “Mare, kvalitetnih slobodnih muškaraca nema!”

Pa kako ih nema, pitala sam se?

Neki baner

Pravi frajeri gdje ste?

Ali, istina je da ih nema za svaku ženu. Nema ih za onu ženu koja silno želi upoznati nekog. To kao da ih odbija na kilometre. Oni se pak lijepe kao pčele na med, za one žene koje su simpatične i vesele ali su posve neopterećene idejom veze i odnosa, one žene koje iskreno o tome uopće ne razmišljaju.

Nakon godina i godina proučavanja muško ženskih odnosa, konačno sam shvatila u čemu je “tajna”, zašto neke žene magnetski privlače muškarce, a neke ne, ma koliko bile lijepe i ma koliko se trudile.

I ne, nije to do igranja igrica, do glumljenja one famozne “Dostupno nedostupne žene” što mnogi ljubavni gurui propovijedaju u svojim knjigama i videima. To je do življenja u svojoj koži na istinski sretan način bez primisli o tome što će ili neće neki odnos postati i hoće li uopće postati.

Kad pušeš i na hladno

Većina žena nakon odnosa u kojem bi ostavila pola sebe, mnogo uloženog truda, ljubavi i pažnje, zauzme neki ogorčeni stav ljutite dive, koja onda zahtjeva da muškarac bude savršen da bi mu ona uopće poklonila mrvu pažnje. I time odbija kvalitetne muškarce. Žene pribjegavaju neslavnim taktikama manipulacija, postavljanja ogromnih izazova i nerazumnih zahtjeva sve kako bi se taj neki on dokazao. I svaki realizirani, dobri dečko nakon par tjedana ili mjeseci odustane jer mu bude puna kapa ledene kraljice koja se ponaša kao razmažena curica.

A žene to rade, idu iz jedne krajnosti u drugu. Od dobrica koje se previše trude do zlica koja se ne trude ni malo i svaku mušku riječ i djelo stavljaju pod povećalo.

I okej, oprez je razuman. Ne želiš da tvoje srce opet strada, ali i ovako zatvoreno dok si ga oboružala teškom artiljerijom i omotala bodljikavom žicom, nije neko sretno i lijepo mjesto za tebe. Nije, jer nisi sretna. Jer želiš voljeti i biti voljena. Većina nas želi. To je prirodno.

U kakvoj si ti trenutno fazi?

Pa stoga, zapitaj se za početak jesi li zaista preboljela? Jesi li ostavila iza sebe sve moguće emotivne trakavice, oprostila bivšem što je bio takav kakav je bio i samoj sebi što si bila u tom odnosu i što je završio? jer često mi žene sebi zamjeramo što smo nekog voljele i oko neke se veze trudile i to zamjeranje dugo nosimo u sebi. Ono se provlači kroz našu dušu i kao sjena se nadvija nad nove ljubavne priče.

Ako nisi, onda znaš zašto rigaš vatru i zašto ti nijedan tip nije zanimljiv. Jer iznutra nisi spremna na novi odnos. Budimo realne, koliko god odnosi bili lijepi i ljubav bila ljekovita, toliko su i zahtjevni, a što starije postajemo to manje imamo volje udovoljavati tuđim prohtjevima, potrebama i hirovima. Osobito u početku kad nam i nije osobito stalo. To je istina i za žene i za muškarce.

Ako tražiš razlog da nekome uvališ košaricu, smetat će ti stvari koje inače ne bi ni doživljavala. Smetat će ti što na Instagramu prati tri prijateljice koje poznaje još iz osnovne škole. Smetat će ti njegova frizura ili to što se ima naviku spontano češkati po bradi. Ako ništa smetat će ti njegov smijeh i naći ćeš sebi tisuću i jedno opravdanje zašto ti on baš i nije nešto. I takva ćeš biti sa svakim.

S druge strane ako samo želiš vezu, jer ne želiš biti solo, osobito ne za blagdane, onda ćeš šansu dati bilo kome, samo da eto imaš nekog. A to je tek loše. Loše je, jer osoba koju ćeš pustiti u svoj svijet treba biti kvalitetna. Treba biti netko tko želi slične stvari, ima neke moralne vrijednosti i ciljeve u životu, situiran je spreman na sve što nosi zajednički život.

Zar zaista želiš nekog koga ćeš ti morati financirati ili pak nekog tko će se prema tebi ponašati kao prema opanku?

sama
Photo by Victoria Strelka_ph

Biti solo nije loša stvar

Umjesto tolikog fokusa na romansu i upoznavanje, zaista je vrijeme da fokus staviš na sebe i svoj život. Na svoju dobrobit, sreću, zdravlje i uspjehe. Kraj godine pravi je trenutak za odluke koje si odgađala i promjene kojih si se užasavala. Bilo da počneš s promjenom boje kose i uvođenjem jutarnjeg treninga. Bilo da si zacrtaš kako ćeš u narednoj godini završiti knjigu koju pišeš i poslati je izdavačima ili napraviti plan kako je izdati sama. Bilo da je to dozvoliti si upoznavati nove ljude, stjecati nove prijatelje. Ići na neka mjesta na kojima još nisi bila. Izaći iz svoje zone komfora i živjeti, bez očekivanja da svaki dan i svaki susret moraju biti nešto svemirski veliko.

Zašto od svakog tipa kojeg sretneš očekuješ da mora biti tvoja “srodna duša”? Zašto on ne bi bio samo zanimljivi slatki tip, s kojim ti je gušt popiti kavu?

Bez da nakon toga tri dana tu kavu analiziraš. I bez da stvaraš projekcije u glavi što taj odnos mora biti?

Zašto i tog frenda koji ti se sviđa a nije baš zainteresiran ne pustiš da bude to što želi biti, tvoj frend? I prestaneš napadno treptati prema njemu s ogromnim očekivanjem koje iz tebe vrišti? Zašto mu ne biti dobra prijateljica, opuštena i vedra žena, koja se smije i koja se veseli životu? Pa da on vidi tebe kakva zaista jesi, a ne ono što silno pokušavaš biti?

Neki baner

Budi tko jesi, opusti se!

Jer muškarci se ne zaljubljuju u ideju koju forsiraš, u tvoju frizuru, makeup i sliku savršene cure koja pokušavaš biti. Zaljubljuju se u spontanost, energiju, smijeh, opuštenost i vibru kojom zračiš.

Ako zračiš očajem, možeš zaista biti Miss Universe a on će svejedno bježati od tebe. I to je činjenica.

Opusti se, živi malo, daj samoj sebi disati.

Zaljubit ćeš se opet.

Taman kad se prestaneš pokušavati svima svidjeti i istinski se svidiš sama sebi.

Nije to floskula, zbilja nije, govorim ti to iz vlastitog iskustva.


Sretan Božić, drage moje! Ne zaboravite pokloniti sebi nešto lijepo!

Voli vas,

Mare


Kako biti žena sa stavom, prepoznati toksične obrasce ponašanja, vlastite nesigurnosti i izgraditi zdrave temelje vlastite ličnosti, opisala sam u svojim knjigama – Duologiji Beskraj: Tama i Svjetlo. Ove knjige i milijuni savjeta u njima pisanih iz osobnog iskustva, dat će ti odgovore na pitanja kako više nikad ne završiti u nekoj ljubavnoj zavrzlami.

Prijave za individualni coaching na temu odnosa putem maila [email protected] a detalji o coachingu, temama i cijenama putem weba marijaklasicek.com

Neki baner