Nikoga nije briga kako izgledaš na plaži

Peti mjesec je period kada većina kreće na razne dijete s jako niskim kalorijskim unosom, gladuju, odriču se omiljenih namirnica, a sve kako bi izgledali dobro na plaži. Samo malo, idemo na plažu gledati kako drugi izgledaju? Koliko to ima smisla?

Obično se na plažu ide odmoriti i uživati…

Brzo mršavljenje – koji je glavni problem?

Prije nego preispitamo smisao brzog mršavljenja za što bolji izgled na plaži, idemo analizirati sam koncept brzog mršavljenja i njegove glavne probleme.

Prije svega, brzo mršavljenje se odnosi na veći gubitak kilograma u kratkom periodu, a najčešće je riječ o tjedan do mjesec dana najviše. Osoba u tom periodu očekuje izgubiti veći broj kilograma, a to radi tako da unosi iznimno male količine hrane i prakticira prekomjerne količine fizičke aktivnosti. Ovdje nailazimo na više problema:

  • iznimno nizak kalorijski unos je opasan po zdravlje, pogotovo hormone kod žena
  • nije dugoročno održiv i za sobom povlači posljedice po mentalno zdravlje
  • obično ga prati nizak unos proteina pa tako gubimo više mišića nego masti
  • prekomjerne količne fizičke aktivnosti s fokusom na potrošnju stvaraju suprotan efekt
  • previsoka očekivanja često dovode do velikih razočaranja i negativne slike o sebi

Generalno, brzo mršavljenje koje se temelji na odricanju, zabranjenim namirnicama i jako niskom kalorijskom unosu donosi više štete nego koristi. Broj na vagi možda bude manji, ali će i količina mišića biti manja (VAŽNO: mišići daju oblik tijelu, a ne manjak masti), naše mentalno zdravlje bit će značajno narušeno dok će razina stresa biti prilično visoka.

Neki baner

Zbog preniskog kalorijskog unosa, izbjegavat ćete bilo kakva društvena okupljanja gdje će biti hrane i pića, stalno ćete se gledati u ogledalo, biti opterećeni vagom, očekivati rezultate u doslovno par dana i stalno, ali stalno biti nezadovoljni što već nisu tu.

Uglavnom, brzo mršavljenje ne donosi nijednu pozitivnu stvar.

Zašto se uopće pripremamo za plažu?

Idemo zamisliti sljedeću situaciju: cijelu godinu naporno radite, napokon dobijete ta dva tjedna godišnjeg usred sedmog mjeseca i odete na more sa svojim prijateljima, partnerom ili obitelji. Legnete na plažu i jedino što radite cijeli dan jest gledate tuđa tijela i procjenjujete koliko je tko trenirao, koliko se kalorija unosilo i jesu li dobro odradili deficit.

Je li to ono što radite na odmoru?

Koji je smisao pripreme za plažu? Je li plaža nekakva pozornica ideala, ide li na plažu stručni ocjenjivački žiri koji će vam potvrditi da ste dobro unosili svoje kalorije i trenirali jako?

Kako se pravilno pripremiti za plažu?

Nakon ovog suludog odlomka, idemo vidjeti kako se pravilno pripremiti za plažu.

Idete na odmor, to je vrijeme za vas, za uživanje s vašim najbližima, ovisno s kim idete. Što volite raditi? Istraživati nove stvari? Super, isplanirajte si malo aktivnog odmora, vidite što možete posjetiti, gdje se možete šetati. Nikako da pročitate omiljenu knjigu? Eto super prilike za plažu. Želite samo ležati i gledati valove? Odlično, nema bolje od toga da radite ono što želite dok ste na odmoru.

Naravno, pripazite na sunce i nemojte zaboraviti staviti kremu za sunčanje kako bi zaštitili svoju kožu i zdravlje dugoročno.

kako izgledaš na plaži
Photo by Maddie Collet on Unsplash

Apsolutno nikoga nije briga kako izgledate na plaži i nema nikakvog smisla da se pripremate za plažu, brzinski skidate kilograme i idete u razne restrikcije kako bi imali fotku svojeg super isklesanog tijela za društvene mreže.

Najbolja fotka vas je ona koju imate u svojoj glavi.

Uživajte na odmoru!

Neki baner