Refluks, kako mu konačno doskočiti?

Imate li osjećaj pečenja i žarenja u grlu i prsima? Nelagodu pri gutanju? Kašalj, astmu, probleme sa sinusima i oštećenje zubne cakline? Sve su to posljedice refluksa, stanja kada se sadržaj želuca vraća u jednjak, što – ako se javlja više od dva puta tjedno može predstavljati simptom gastroezofagealne refluksne bolesti, stanja u kojem želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje navedene simptome.

Dijagnoza

S tim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta, a stručnjaci objašnjavaju da je riječ o malom kružnom mišiću koji može izgubiti tonus, a time i efikasnost u sprečavanju hrane koja je stigla u želudac da se ponovno vrati u jednjak. Ta se dijagnoza najbolje postavlja, većini neugodnom gastroskopijom.

Liječnici se slažu da porast GERB – a u zapadnim zemljama zabrinjava, a za što je jedan od krivaca pretilost I nakupljanje masnog tkiva u abdomen, ali i način prehrane, navika na koji se način obrok konzumira te u kojoj količini.

Tonus mišića počinje slabjeti pri konzumaciji teške pržene i začinjene hrane, ali i raznih drugih namirnica od kojih su neke i zdrave. Na ove probleme posebnu pozornost trebaju obratiti oni kojima je prvi obrok tek onaj večernji. Ako ga pojedu prije spavanja hrana se počinje probavljati i oslobađa želučani sok zbog čega plinovi slabe sfinkter i propušta jakost njegova stiska što rezultira pečenjem i žarenjem grla te glavoboljom.

Što napraviti?

Velike porcije treba izbjegavati i uvrstiti nekoliko obroka tijekom dana. A što jesti kako biste ublažili ili prevenirali ovo stanje pojačane kiseline kojem nažalost u prilog ide stresni i užurbani način života?

Neki baner

Stručnjaci se slažu da su fermentirani proizvodi izvrstan odabir jer su u njima tisuće mliječnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave bakterijske flore. Sposobnost i kapacitet fermentiranog mlijeka I sličnih proizvoda da imaju stimulirajući i zdrav utjecaj na organizam zapravo najviše ovisi o broju živućih mikroorganizama prisutnih u samom proizvodu.

Što je proizvod svježiji veći je broj živih bakterija u njemu, pa je i veća vjerojatnost da će sve te bakterije preživjeti prolazak kroz probavni trakt odnosno želudac. On može postati mjesto “umiranja” bakterija zbog djelovanja želučane kiseline. Nećete pogriješiti ni s djevičanskim maslinovim uljem, đumbirom koji blagotvorno djeluje na probavne sokove, algama, bademima, bijelim mesom, ananasom, ružmarinom, biljnim čajevima, zobenim pahuljicama, kokosom, ječmenom kavom, rikulom ili radičem.

Jelovnik

Osim promjene jelovnika važno je i hranu dobro prožvakati jer to pridonosi smanjenju izlučivanja želučane kiseline. U svakodnevicu treba uvrstiti i meditaciju, poticati optimistične misli kao i sportske aktivnosti koje neutraliziraju stres.

Prema nekim istraživanjima upravo stresna stanja mogu dovesti do još više tjelesnih promjena koje vode do povećanog refluksa kiseline. Zanimljiv je i podatak da kad je riječ o spavanju treba izbjegavati ono na desnom boku.

Jednjak u želudac ulazi s njegove desne strane. Kada ležimo na desnome boku želučana kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka što povećava rizik od prelaska kiseline u jednjak i nastanka refluksa. Koliko je moguće odmarajte na lijevom boku. To bi moglo biti korisno i pomoći da osoba lakše utone u san, a time i manje optereti tijelo refluksom.

Refluks

Photo by Polina Zimmerman

Što izbjegavati?

Nažalost, mora se izbjegavati puno toga slasnog. Za početak čokoladu, kavu i alkohol. Negativan učinak često se javlja i nakon jela koja sadrže crveni ili bijeli luk te mentu.

Pržena i masna hrana teže se probavlja i zato stvara više želučane kiseline koja uzrokuje refluks. Zato treba minimalizirati gotove umake i preljeve, masne sireve, masno meso i mesne prerađevine. Također i maslac, prženi luk, deserte bogate mastima i slično.

Iako je voće i povrće neizostavno u zdravoj prehrani, osobe koje boluju od GERB – a trebale bi izbjegavati citruse. Dakle, naranče, limune, grejp, ocat, rajčice i njezine umake. Kao i neke začine – čili, papar, luk i češnjak.

Neki baner