Svakodnevne navike za veću kvalitetu života

Formiranje ustaljenog ponašanja u vidu zdravih navika na svakodnevnoj bazi nije tako jednostavan zadatak kao što izgleda na prvi pogled. Potrebno je biti dovoljno istrajan i znati zbog čega se određene stvari rade, a kada prođe određeno vrijeme, navike će postati rutina, pa nećete ni razmišljati o njima kao nekoj vrsti obaveze.

Ukoliko se obavežete na zdrav način života, budite spremne da se odreknete nekih sitnih zadovoljstava. Sa druge strane, dobićete jedan mnogo kvalitetniji život, zdraviji organizam i čvršću kožu. 

devojka-trči-zalazak-sunca
Foto: Pexels.com

Kvalitetan život uključuje zdrave navike zahvaljujući kojima ćete imati manje šanse za oboljenjem od hroničnih bolesti. Počnite na vrijeme da se disciplinujete, a pozitivna dejstva će biti vidljiva nakon veoma kratkog perioda.

U nastavku teksta možete pročitati nešto više o zdravim životnim navikama i kako ih implementirati u sopstvenu rutinu. 

Neki baner

Zdrava ishrana je prvi korak ka zdravom tijelu

Kao što ste vjerovatno i mogle da pretpostavite, zdravu ishranu smo bez mnogo razmišljanja pozicionirali na prvo mjesto liste kvalitetnih navika. Usljed ubrznaog načina života i mnogobrojnih obaveza, sigurno je da mnoge od vas ne stižu da se posvete onoliko koliko bi željele pripremanju zdravih namirnica. 

Čest je slučaj da zbog nedostatka vremena za pripremanje zdravih namirnica, mnogi ljudi imaju problema sa varenjem hrane i sporim metabolizmom, što kasnije utiče na gojenje i druge negativne efkete. Uz jogurt za probavu ćete se osećati bolje, te ga slobodno implementirajte u svoj doručak. 

Jogurt sadrži probiotik potreban za lakše varenje hrane i ubrzanje metabolizma. Pored mlečnih proizvoda punih kalcijuma i minerala, uz svaki svoj obrok napravite i salatu za veći unos vitamina i vlakana. Voće je prepoučljivo jesti na prazan stomak, s obzirom da tada ima najbolji efekeat na proces varenja. 

Ne praktikujte previše zahtjevne dijete, već se fokusirajte na izbalansiranu ishranu uz odgovarajuće fizičke aktivnosti, čime ćete ubrzati krvni pritisak i metabolizam. Samim tim, manje su šanse za gojenjem, dok će raspoloženje tokom dana biti na većem nivou. 

Brinite o snazi sopstvenog mentalnog zdravlja

Kvalitetan i zdrav život u najvećem broju slučajeva podrazumijeva zdravu ishranu, jer se često kao zdravo za gotovo podrazumijeva ona izreka – “u zdravom tijelu, zdrav duh”. To delimično jeste tačno, ali preporučujemo da ovo ne shvatite doslovno, već da se o mentalnom zdravlju brinete uporedo sa fizičkim. 

Veliki broj obaveza i informacija koje nas danas zasipaju, zapravo predstavljaju otežavajuću okolnost za normalno funkcionisanje. Iz tog razloga, nikako ne smijete zaboraviti da vodite računa o zdravlju vašeg duha, raspoloženja i kompletnog psihičkog stanja

Foto: Pexels.com

Iako u ovom tekstu nećete dobiti stručne psihološke savjete, ipak vam možemo sa sigurnošću reći da je za svaki psihički pritisak potrebna određena vrsta “ventila”. Možete se odlučiti za šta god, bilo da je to sport ili neki hobi, a jedino što je bitno je potreba za kanalisanjem negativne energije kojoj smo neminovno svi izloženi. 

Neka vrijeme za posao i slobodno vrijeme budu potpuno razdvojeni

Iako nekada zvuči mnogo lakše nego što zapravo jeste, naročito kada su u pitanju određene industrije, ostaviti posao na radnom mjestu je u pojedinim slučajevima nemoguće. Ukoliko smatrate da vam takav način života narušava zdravlje i psihičku stabilnost, vrijeme je da promijenite posao. 

Pronađite način da razvijanje karijere ostavite samo za radno vrijeme, a da se nakon toga prepustite drugim aktivnostima koje vas ispunjavaju. Odvojite nešto više vremena za sebe, posvetite se porodici, čitanju ili bilo čemu drugom gde punite baterije. 

Bez obzira na to da li sebe samtrate radoholičarkom, morate biti svjesne pojedinih naučnih istraživanja, koja pokazuju da prekomjeran rad u dužem periodu utiče na slabljenje mentalnog i psihičkog zdravlja, kao i da se povećava količina lošeg holesterola u krvi. Posljedično, veće su šane za oboljenjima poput dijabetesa.

Izbacite loše navike iz svakodnevne rutine

Kao što je potrebno implementirati zdrave navike, tako je neophodno riješiti se i starih loših navika. Proces izbacivanja nepotrebnih rutina iz svakodnevnice je i samo po sebi navikavanje na jedan novi stil života.

Potrudite se da nađete zamjenu za svaku dosadašnju lošu rutinu i uvidjećete boljitak posle kratkog vremena. Kao prva i obavezna stavka se izdvaja izbacivanje cigareta, a kao zamjena za rješavanje stresa i umirivanje organizma mogu biti umjerene sportske atktivnosti. Nije potrebno ni navoditi štetnost duvanskog dima po zdravlje ljudi, s obzirom da je to postala opšte poznata stvar. 

Prije svake jutarnje kafe se potrudite da doručkujete, kako bi smanjili mogućnost oštećivanja želuca. Takođe, pronalaženje rješenja od stresnih situacija ne mora biti u prekomjernom unosu slatkiša, već svoj psihofizički balans možete postići jogom i meditacijom, aktivnostima pogodnim za bilo koji zatvoreni ili otvoreni prostor. 

Ostajanje do kasno u noć i učestao provod do ranih jutarnjih časova takođe mogu negativno uticati na zdravlje i kvalitet sna. Potrudite se da spavate redovno i dovoljno, a nivo raspoloženja će momentalno skočiti. 

I pored implementacije zdravih navika i rješavanja onih štetnih, nikada ne možete biti potpuno sigurne u kvalitet vašeg zdravlja. Redovne ljekarske kontrole su nešto što se danas smatra obaveznim i to vam toplo prepoučujemo i mi. Nadamo se da su vam naši savjeti bili od pomoći i da ćete uspješno moći da ih implementirate zarad kvalitenijeg života. 

Neki baner