Telekineza i levitacija

Dokle seže potencijal ljudskog mozga? Kolik postotak istoga upotrebljavamo?  Radi li se o mitu kada govorimo da čovjek koristi samo 10% svog moždanog kapaciteta? Debata je to koja traje stoljećima. Iako bi za mnoge mogli reći da koriste samo 10% svoje moždane sposobnosti, studije nam pokazuju da se ipak radi tek o mitu. Ili?

Odvojimo li znanstveno od spiritualnog, pa i paranormalnog, o ovoj se temi može pošteno debatirati.

Ako ste gledali film Matrix, zasigurno se sjećate djeteta koje snagom uma savija žlicu. Ako niste, nema veze. Riječ je o telekinezi. A što je telekineza? Pa, ukratko: telekineza je sposobnost pomicanja i savijanja predmeta snagom uma. Da, većina nas je pokušala upotrijebiti telekinezu barem nekoliko puta u životu. Bilo to u djetinjstvu kada smo pokušavali biti neki super junak, ili pak u odrasloj dobi kada smo bili lijeni dići se iz kreveta kako bi uzeli onu glupu šalicu kave koju smo ostavili na stolu na drugoj strani sobe.

A kad smo već kod super junaka i ambicija iz djetinjstva, dotaknuti ću se i druge teme-levitacija. Pa tko od nas barem jednom u životu nije poželio lebdjeti do kupaonice, umjesto gegati se, kako bi ujutro oprao zube? Tko od nas nije barem jednom u životu sanjao da lebdi? Tko od nas nije poželio biti kao Superman ili muha (sami birajte koja vrsta letećeg objekta vas veseli)? Velikoj većini nas, ako ne i svima, to baš i nije polazilo za rukom i sve bi na kraju rezultiralo nervozom. Što je onda sa svima onima koji su ikada u povijesti čovječanstva tvrdili da imaju upravo spomenute sposobnosti? Na nama je da propitkujemo i vjerujemo ili pak skinemo kapu savršeno odrađenim iluzijama.

Neki baner

Nedavno se pojavila poprilično zanimljiva teza koja nije toliko opće raširena. Jedna od pojava od koje nam se svima diže kosa na glavi, koliko zbog filmova, toliko zbog nekih narodnih predaja je Poltergeist. Nemiran, agresivan duh koji pomiče predmete, napada ljude i jednostavno tjera svoje žrtve do ruba pameti, ustvari nije ništa više do li živa osoba koja kroz svoj gnjev nesvjesno čini upravo spomenute stvari. Ako je ta teza istinita, postoje li uistinu ljudi s telekinetičkim sposobnostima u većem broju no što smo i sami svjesni? Ma kako bilo, nitko i ništa nas ne može spriječiti u tome da pokušamo snagom uma ugasiti svjetlo jednom kada legnemo. Nitko i ništa ne može nas spriječiti da pokušamo levitirati do trgovine kako bi uštedjeli gorivo. Na vama je da probate i vjerujete…ili ne. Sve u svemu, javite nam ako vam uspije.

Jelena Hrvoj

Neki baner