Metaforička priča: Infuzija dobrog raspoloženja

Na Korininom odjelu, nestašica je infuzije dobrog raspoloženja. U kratkom vremenu, velikom broju ljudi pali su trombociti optimizma. I pozivi na doniranje dobrog raspoloženja, pomalo su uzaludni jer je mali broj 100% zdravih.

Ovo stručno osposobljavanje nije samo uhođenje u posao za Korinu, trenutno i njezini stariji kolege proživljavaju ovu situaciju po prvi put.

Svi najviše strahuju od činjenice da bi mogli zakazati toliko da bi doveli i područje van bolnice u opću depresiju.

Za vrijeme pauze koja je trenutni odmor od gledanja pacijenata, ali ne i odmor od potrage za novim rješenjem, Vito i njegova ekipa doveli su na Korinin odjel onesviještenu novinarku informativnog programa. Voditelj Korininog odjela, brzo ju je pregledao te ustanovio kako je ona trenutno pacijent s najgorim stanjem na odjelu. Preostale zalihe infuzije dobrog raspoloženja, trebale bi onesviještenoj pacijentici popraviti stanje, no ako dobije potrebnu dozu infuzije optimizma, patit će preostali pacijenti.

Što napraviti?

Vito, željan Korininog prisustva, dolazi na njezin odjel u kantinu, opravdavajući se kako je vani previše medija da bi mogao u miru pojesti.

Neki baner

Dok je jeo, s dozom protivljenja prokomentirao je kako mediji emitiraju uživo ispred bolnice. Korina se sjeti kako pacijenti koji već neko vrijeme leže na odjelu, gledaju televiziju. U trenutku joj se upali lampica kako bi nekoliko kolega trebalo izaći ispred bolnice te pjevati, unatoč tome što nisu neki vokali. To predloži voditelju odjela, koji je bez ideje za rješenje pa pristane.

Dio preostale infuzije dobrog raspoloženja, dodijeljen je novinarki informativnog programa. Nekoliko Korininih kolega izašlo je ispred bolnice izvesti glazbeni set. Mediji su emitirali uživo pjevanje nekolicine osoblja što je pacijentima koji su gledali izvođeno, popravilo raspoloženje. Novinarka se probudila na temelju dobivene infuzije dobrog raspoloženja iz rezerve.

Pitanje koje je mučilo Korinu je „Zašto se pacijente ne liječi ubuduće na ovakav način?“

Voditelj odjela objasnio je Korini kako je primijenjeno, zapravo kratkoročno rješenje jer o pacijentovu pogledu na svijet najviše ovisi njegova svijest koja sama odabire čime će se hraniti, tj. što će otpustiti, a što zadržati.

Neki baner